facebook

У декретну відпустку за новими правилами: для молодих мам з’явилося масштабне нововведення

Вагітним жінкам збільшили термін декретної відпустки


Вагітні українки отримали нові правила декретної відпустки, що важливо для жінок, які готуються стати матерями. Міністерство охорони здоров’я повідомило про це.

Тепер вагітні жінки можуть самостійно визначати момент початку декретної відпустки пізніше, ніж за 30 тижнів вагітності. Щоб скористатися цією можливістю, необхідно подати заяву лікарю, який спостерігає за станом вагітності.

Якщо жінка вирішить почати відпустку із 30-го тижня, вона може зробити це автоматично за допомогою медичного висновку про тимчасову непрацездатність (МВТН). Однак, якщо вона вирішить не залишати роботу після 30 тижня, лікар отримає заявку на МВТН під час першого візиту після цього терміну.

Якщо дитина народиться до зазначеної в заяві дати, жінку визнають тимчасово непрацездатною з дати пологів, це не вплине на загальну тривалість відпустки.

Раніше, лікар надавав медичний висновок про тимчасову непрацездатність з 30 тижня вагітності, і жінка автоматично йшла у декрет. Тривалість відпустки і розмір грошової допомоги залежали від кількості робочих днів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зараз термін дії МВТН складає 126 календарних днів, а для деяких категорій жінок термін може збільшитися на 14 днів. Розмір декретних виплат становить 387,74 гривні за день, а загальна сума для 126 днів складає 48 855,24 гривні в 2023 році.

Жінки, що вважаються постраждалими від Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть йти у декретну відпустку з 27 тижня вагітності.

Наразі одноразова допомога при народженні дитини становить 10 320 гривень, а загальна сума у 41 280 гривень розподіляється на 36 місяців рівними частинами по 860 гривень на місяць.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У декретну відпустку за новими правилами: для молодих мам з’явилося масштабне нововведення