facebook

Зовсім не 21 день: як довго потрібно не пити алкоголь, щоб відновити мозок

Якщо звичка виробляється 3 тижні, то реабілітація після зловживання алкоголю триває набагато довше

Вчені зі Стенфордського університету з’ясували, що товщина кори головного мозку у людей із розладом, спричиненим вживанням алкоголю (AUD), відновлюється протягом 7,3 місяця після відмови від алкоголю.

Докладніше про те, як довго потрібно не пити алкоголь, щоб відновити мозок, повідомляє Alcohol.

Що відбувається з мозком алкоголіків

У людей з AUD спостерігається тенденція до витончення областей кори головного мозку. Кора головного мозку відповідає за багато когнітивних функцій, таких як пам’ять, увага, планування та прийняття рішень.

Дослідники виявили, що у людей з AUD товщина кори головного мозку збільшується швидше за перший місяць після відмови від алкоголю. Потім цей процес уповільнюється, але зберігається 7,3 місяця. Після цього товщина кори мозку стає порівнянною з товщиною у людей, які ніколи не вживали алкоголю.

Як проводили дослідження

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для свого дослідження вчені спостерігали за групою людей, які відмовилися від алкоголю. Щомісяця вони проводили виміри товщини кори мозку за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ). Також вони оглянули 45 людей, які ніколи не страждали від AUD.

Що вдалося з’ясувати вченим

Дослідники виявили, що відновлення товщини кори головного мозку відбувається повільніше у людей з AUD, які мають такі фактори ризику, як високий кров’яний тиск або високий рівень холестерину.

Також у людей з AUD, які зараз курять, відновлення товщини кори головного мозку відбувається повільніше.

Результати дослідження показують, що відмова від алкоголю може призвести до відновлення товщини кори головного мозку людей з AUD. Однак, щоб отримати повніше уявлення про відновлення мозку після тривалого вживання алкоголю, необхідні подальші дослідження.

Додаткові відомості

Автори дослідження зазначають, що необхідно враховувати й інші фактори, які можуть вплинути на відновлення товщини кори мозку після тривалого вживання алкоголю. До них відносяться генетика, фізична активність, здоров’я печінки та легень.

Також важливо відзначити, що дослідження було проведено з невеликою вибіркою учасників, тому його результати не можна узагальнювати на всю популяцію людей з AUD.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Зовсім не 21 день: як довго потрібно не пити алкоголь, щоб відновити мозок