facebook

“Рекордний ривок курсу валют, долар сколихнув ринок і обмінники”: чи залишились шанси в українців зберегти гроші?

Нацбанк опустив офіційну вартість долара до мінімального значення після скасування фіксованого курсу. На 24 листопада регулятор встановив її на рівні 36,01 грн – впритул підібравшись до психологічної позначки в 36 грн.

Як інформує “Obozrevatel”, при цьому діятиме цей курс щонайменш три дні – у т.ч., на вихідних. Водночас у банківському секторі очікують, що наступного тижня (27 листопада-3 грудня) значних змін на готівковому валютному ринку не відбудеться і вартість долара перебуватиме в межах 37-38 грн.

Про зниження курсу повідомили в самому Нацбанку. Порівняно ж з курсом 23 листопада, вартість американської валюти там знизили на 5 коп. А від початку тижня взагалі на 12 коп. – 20 листопада офіційний курс долара складав 36,13 грн.

Загалом же після скасування фіксованого курсу на початку жовтня офіційна вартість американської валюти знизилася на цілих 55 коп. При цьому понад рік вона становила 36,56 грн.

Якщо ж регулятор продовжить зміцнювати українську валюту, то йому доведеться опускати курс долара нижче 36 грн. Що, зважаючи на тривале його перебування на рівні 36,56 грн, фактично є певною психологічною позначкою, перетин якої справить певний ефект щонайменш на суспільство.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Втім, поки регулятор не давав підстав сумніватися у своїх діях щодо курсу. Так, повідомив нардеп від “Слуги народу” Данило Гетманцев, через місяць після скасування фіксованої вартості американської валюти:

середньозважений курс на готівковому ринку за жовтень зміцнився до 38,05 грн (+2 коп.); порівняно з вереснем-2023 гривня зміцнилася на 5 копійок (0,1%).

Що буде з готівковим доларом в останні дні осені

Зі свого боку, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий розповів, що наступного тижня (27 листопада-3 грудня) значних змін на готівковому валютному ринку не відбудеться. Вартість долара перебуватиме в межах 37-38 грн.

При цьому хоч поточних коливань уникнути і не вдасться, вони будуть незначними. За прогнозом, вони становитимуть від 0,1 до 0,2 грн.

“Наступного тижня ситуація на валютному ринку буде цілком відповідати кон’юнктурі: домінування пропозиції “триматиме” курси на нижчих позначках. Коливання будуть хоч і динамічними (не виключено, що курси то зростатимуть, то знижуватимуться), але без сенсаційних падінь до прірви чи заобрійних злетів”, – повідомив банкір.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Рекордний ривок курсу валют, долар сколихнув ринок і обмінники”: чи залишились шанси в українців зберегти гроші?