facebook

Пенсіонерам дали всього 3 місяці: треба встигнути — інакше лихо

У ПФУ опублікували важливу інформацію щодо призначення пенсії


Українцям, яким невдовзі вже можна буде звертатися за призначенням пенсії, дали пораду, що потрібно встигнути зробити лише за 3 місяці, повідомляє На пенсії.

Зазначається, що трапляються випадки, коли з вини майбутній пенсіонер може втратити частину виплат. Тому варто знати, як цього не допустити.

У відомстві нагадали, що людина може звернутися за призначенням пенсії у будь-який час після виникнення права на виплати.

Але якщо звернення за пенсією відбувається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, тоді виплату призначають з дня, наступного за днем ​​досягнення пенсійного віку.

Також українцям нагадали, що днем ​​звернення за призначенням пенсії вважається день ухвалення органом ПФУ відповідної заяви з необхідними документами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це означає, що якщо подати заяву протягом трьох місяців після того, як людина відзначила 60-річчя, вона отримає виплати за попередні місяці.

Якщо ж пропустити цей термін або, наприклад, не вистачить місяців стажу, щоб оформити пенсію у строк, тоді виплату призначать із дати подання документів. У такому разі українець втратить виплати за попередні місяці.

Тобто, якщо 60 років вам виповнилося 10 вересня, то щоб отримувати виплати з 11 вересня, потрібно встигнути подати документи та заяву до 10 грудня поточного року.

Але якщо за призначенням пенсії ви звернетеся, наприклад, 10 січня, то пенсію вам призначать саме з цієї дати, і ви втратите виплати з вересня.

Варто нагадати, що цьогорічні 60-річні українці можуть вийти на заслужений відпочинок, маючи не менше 30 років страхового стажу. 2024 року вже буде норма в 31 рік.

З кожним наступним роком вимога щодо стажу підвищується на рік до 2028 року, коли зупиниться на позначці 35 років стажу.

Якщо у 60 років не вистачає стажу, а докупити його теж немає можливості, тоді у 2023 році вийти на пенсію можуть:

60 років — за наявності не менше 30 років страхового стажу,
63 роки — за наявності не менше 20 років страхового стажу,
65 років — за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Пенсіонерам дали всього 3 місяці: треба встигнути — інакше лихо