facebook

Народне свято 5 грудня: що не можна робити чоловікам в цей день

Народне свято 5 грудня відоме під назвами Прокоп’єв день, Савин день, Сава освячений.

Православна церква України 5 грудня за новим стилем вшановує пам’ять святого Сави Освяченого з Єрусалиму. За старим стилем в цей день шанували святого Прокопія Читця.

У Савин день було прийнято не ходити по гостях і не їздити в подорож. Це народне свято проводили в сімейному колі з найближчими. Стіл накривали рослинними стравами, оскільки триває Різдвяний піст. На вулицю в цей день виходили тільки діти – вони каталися на санках і ліпили сніговиків.

Савин день здавна вважалося чоловічим святом. У цей день жінки вітали чоловіків і звільняли їх від обов’язків. Також в народне свято 5 грудня дружини молилися про здоров’я і захист чоловіка. На Саву намагалися не починати будівництво, ремонт та інші важкі чоловічі роботи, оскільки вірили, що вони в такому випадку закінчаться невдачею.

Також свято 5 грудня вважається вдалим для догляду за кіньми. У цей день коням давали сушену траву, міняли підкови, розчісували гриву. До тварин намагалися ставитися з добротою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

5 грудня – знак Зодіаку
Народжена 5 грудня людина за знаком Зодіаку – Стрілець. У іменинників цього дня емоційний і мінливий характер. Вони працьовиті і дуже наполегливі – не просто мріють про свою мету, а важко працюють заради неї. Мають творчу жилку. Такі люди не бояться бути особливими і відрізнятися від інших.

Що не можна робити 5 грудня
Важко працювати в цей день не варто.

День здавна вважається нещасливим для подорожей і поїздок. Через хуртовини і снігопад був високий шанс заблукати, застрягти в снігу або травмуватися.

Не можна в цей день брати участь в конфліктах людям, які знаходяться в дорозі або планують поїздку, інакше подорож буде проблемною.

Не варто 5 грудня сумувати, згадувати старі образи, заздрити і бажати зла іншим людям, оскільки негативні думки можуть втілитися в життя.

Не можна в цей день стелити гостям ліжко на подружньому ліжку, інакше між чоловіків і дружиною настане розлад.

Прикмети погоди 5 грудня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Тепла погода на Прокла обіцяє довгу і сніжну зиму.
Якщо річки і озера вкрилися льодом, то в найближчі дні похолодає.
Снігурі співають – до хуртовин і морозного вітру.
Якщо дим над багаттям піднімається вгору, то скоро мороз посилиться.
Білки покинули гнізда і риються в землі – до відлиги.
Дрова погано горять – до вологої погоди.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Народне свято 5 грудня: що не можна робити чоловікам в цей день