facebook

Заступник Лісового пояснив, кому держава покриє 30% витрат, а кому – цілих 80%

Заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький розповів, як працюватиме система грантів для студентів. За його словами, нині багато талановитих українців самі оплачують своє навчання і це має бути змінено.

Посадовець звернув увагу, що ті здобувачі освіти, які матимуть більшу успішність, отримають більшу суму грантів, проте вони все одно не будуть 100%. Частину грошей за навчання покриватиме держава, а решту – студент. Про це Винницький розповів в інтервʼю “Освіторії”.

“Держава забезпечує студенту здобуття освіти за власним вибором через гранти. Цей державний грант може покривати навчання частково, а решту будуть сплачувати батьки чи, якщо студент обере індивідуальну траєкторію, можливо, він буде працювати і вчитися одночасно. Передбачено, що гранти будуть різними, суми можуть змінюватися з року в рік: державний грант зможе покривати 80 %, 70 % або лише 30 % в залежності від успішності студента”, – сказав заступник міністра освіти.

Він зазначив, що нині 40% студентів вчаться на бюджеті, а 60% – на контракті. За його словами, краще, коли держава зможе допомогти більшій кількості здобувачів освіти, особливо талановитій молоді.

Посадовець підкреслив, що ті спеціальності, які стосуватимуться державного замовлення так і будуть залишені на 100%-му фінансуванні. Проте студенти, які матимуть успіхи у навчанні і вступатимуть на фахи, де кількість експертів у майбутньому спрогнозувати важко, зможуть отримувати часткову фінансову підтримку держави.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За його словами, нові зміни, які МОН планує запустити у 2024 році, стосуватимуться лише нових вступників, і не поширюватимуться на тих здобувачів освіти, які вже навчаються.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Заступник Лісового пояснив, кому держава покриє 30% витрат, а кому – цілих 80%