facebook

Школярам накинуть ще рік, а на студентів чекає мобілізація: масштабні реформи освіти на 2024 рік

Важливі зміни

Стало відомо, які зміни у 2024 році чекають у сфері освіти
Цього року зміни ждуть як школярів, так і студентів, а також педагогів. Детально про зміни вказано на сайті vseosvita.ua.

Зокрема, вчителям цього року обіцяють підвищення зарплат, але індексація їх виплат припинилася з початку повномасштабної військової російської агресії.

Через брак кадрів, Міносвіти вирішило з 1 січня 2024 року підняти зарплати вчителям на 10%, а з квітня ще на 12%. Загалом виплати вчителів мають зрости на чверть. Це дозволить платити освітянам до 17 тис. грн.

З цього року в країні стартує масштабна реформа старшої школи. По-перше, буде запроваджено 12-річну освіту. З 10 класу у школах буде профільний поділ, коли діти за бажанням зможуть обрати предмети. Але при цьому слід дотримуватися освітнього мінімуму.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Надалі заклади освіти поділять на початкову, середню та вищу школу з різними будинками. Ці питання органи місцевої влади мають вирішити до 1 вересня 2024 року.

Щодо реформи вищої освіти, у Міносвіти виступали за скасовування вечірньої та заочної форм освіти. У відомстві вважають їх застарілими, але поки що скасування на стадії обговорення.

Друге питання стосується мобілізації та скасування відстрочення тим, хто отримує другу, третю та наступні вищі освіти. Ще одна пропозиція стосується оптимізації університетів. Деякі з них взагалі закриють, а інші чекає реорганізація.

Зміни хочуть запровадити й у виплати стипендій. Зокрема, пропонується перехід на грантову систему, яка частково чи повністю покриватиме витрати на здобуття освіти.

Стипендії залишать лише на тих спеціальностях, яких потребує держава. Із січня запроваджується система формульного фінансування закладів вищої освіти. Зокрема, воно передбачає, що ставка викладачів не залежатиме від кількості студентів.

Міносвіти поставило за мету на 2024 рік добудувати укриття у всіх навчальних закладах країни. Наразі укриття готові на 87%.

Старшокласники на уроках “Захист України” будуть вчитися збирати та налаштовувати дрони, вчитися стрільбі та інше. У вишах посилять військову кафедру, збільшать теоретичну та практичну бази, а також розширять факультети, де її буде передбачено.

Також у новому законопроєкті про мобілізацію, який на розгляді у Раді, пропонується залишити відстрочку від мобілізації таким категоріям:

Студенти, ассистенти-стажери, аспіранти та докторанти. Вимога – навчання на денній чи дуальній формі.
Наукові та науково-педагогічні співробітники закладів вищої освіти, які мають вчене звання чи ступінь.
Викладачі, які працюють на щонайменше 0,75 ставки у закладах професійної освіти або загальної середньої освіти.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Школярам накинуть ще рік, а на студентів чекає мобілізація: масштабні реформи освіти на 2024 рік