facebook

Розторопша – бур’ян чи корисна лікувальна рослина?

Познайомтеся з основними лікувальними можливостями цієї скромної рослини Розторопшу використовують як потужний природний засіб для лікування ряду розладів здоров’я.

Розторопша - бур'ян чи корисна лікувальна рослина?

В даній рослині міститься велика кількість силімарину, жирних олій, смолистих речовин, ефірних олій, слизових речовин, флавоноїдів, сапонінів, органічних кислот, білка, алкалоїдів, вітамінів груп В, С, Е, К, селену. Вона застосовується головним чином для лікування захворювань печінки, але деякі люди стверджують, що може знизити рівень холестерину, допомагаючи регулювати діабет 2 типу.

У цій статті ми розкажемо про 10 потенційних переваг розторопші та розглянемо наявність будь-яких наукових даних, що підтверджують її використання.

Що таке розторопша?

Розторопша – це квітуча рослина, яка належить до родини айстрових. Вона росте в середземноморських країнах і широко використовується в лікарській практиці.

Різні частини рослини мають різні лікувальні властивості. Найбільш поширене використання соку розторопші. Деякі стверджують, що розторопша може допомогти лікувати такі хвороби:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
  • цироз
  • жовтяниця
  • гепатит
  • розлади жовчного міхура

Інші лікувальні властивості – захист серця шляхом зниження рівня холестерину та допомога людям з діабетом 2 типу.

Познайомтеся з основними лікувальними можливостями цієї скромної рослини

Підтримує здоров’я печінки

Одним з найпоширеніших способів використання розторопші є лікування захворювань печінки. Дослідження, проведене в 2016 році, показало, що розторопша покращує пошкодження печінки у мишей.

Активний інгредієнт у розторопші, силімарин, діє як антиоксидант, зменшуючи вироблення вільних радикалів. Вчені вважають, що це створює детоксикуючий ефект, тому розторопша є дуже корисною для лікування і профілактики захворювань печінки.

Сприяє здоров’ю шкіри

Косметичні засоби на основі розторопші можуть допомогти покращити стан шкіри. Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що розторопша заспокоює запальні захворювання шкіри.

Розторопша також має антиоксидантний та антивіковий вплив на клітини шкіри.

3. Знижує рівень холестерину

Високий рівень холестерину може призвести до проблем зі здоров’ям серця та збільшити шанс розвитку інсульту.

Дослідження 2006 року показує, що розторопша може відігравати важливу роль у зниженні рівня холестерину. Встановлено, що рівень холестерину нижчий у людей, що приймають розторопшу для лікування діабету, ніж у інших пацієнтів.

Сприяє втраті ваги

Дослідження, проведене в 2016 році, показало, що силімарин викликає втрату маси навіть без зміни раціону.

Це говорить про те, що розторопша може бути корисною для тих, хто хоче схуднути.

Зменшує інсулінорезистентність

Дослідження показують, що екстракт розторопші допоміг зменшити інсулінорезистентність. Інсулінорезистентність є проблемою для людей із діабетом 2 типу.

Полегшує симптоми астми

Активні компоненти розторопші зменшують прояви запалення. Силімарин допомагає заспокоїти запалення дихальних шляхів, тому рекомендується використовувати при астмі.

Стримує ріст ракових клітин

Розторопша може допомогти зупинити поширення певних видів раку. Медичні дані за 2016 рік показують, що екстракт розторопші інгібує ріст ракових клітин при онкології кишківника.

Підтримує здоров’я кісток

Розторопша може відігравати важливу роль у підтримці здоров’я кісток. Дослідження 2013 р. показало, що розторопша допомагає запобігти втраті кісткової маси.

Дослідження розглядало втрату кісткової маси, спричиненої дефіцитом естрогену. Ще незрозуміло, чи є розторопша корисна при втраті кісткової тканини з іншої причини.

Покращує роботу мозку

Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що розторопша підвищує стійкість до окисного стресу. Окислювальний стрес є потенційною причиною хвороби Альцгеймера.

Таким чином, розторопша покращує роботу мозку та лікує дегенеративні стани, які впливають на розум.

Укріплює імунну систему

Розторопша може допомогти зміцнити імунну реакцію людини та допомогти у боротьбі із зараженням.

Як застосовувати розторопшу?

Розторопша доступна як добавка в аптеках. Стандартної дози розторопші немає, тому найкраще прочитати дозу, запропоновану на упаковці.

Розторопша також доступна у вигляді чаю. Якщо споживати як чай, то краще обмежувати споживання до 6 склянок на день.

  • Необхідно дотримуватися дієти. Чим суворіша дієта, тим швидший результат. Обов’язково виключити алкоголь у будь-яких кількостях.
  • Аптечну розторопшу (у вигляді порошку або шроту) можна додавати у звичайну їжу. Від цього її ефективність не знизиться.
  • Найоптимальніше приймати сухий порошок і запивати його водою. Дозування вказане на упаковці.
  • Можна заварювати розторопшу як чай, але не додавати підсолоджувачі.
  • Розторопша непогано поєднується з іншими цілющими рослинами, тому можливий прийом у складі збору.

Лікарські засоби на основі розторопші не можна застосовувати людям з індивідуальною непереносимістю, наявністю захворювань серцево-судинної системи і вагітним жінкам. Також розторопша протипоказана людям які страждають на епілепсію, які перебувають в глибокій депресії і при різних психічних захворюваннях. У разі появи побічних ефектів: хворобливих відчуттів в області печінки або діареї, краще відмовитися від вживання розторопші.

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Розторопша – бур’ян чи корисна лікувальна рослина?