facebook

33 хвилини тому.. Долар рвонув на рекорд: психологічні фактори, банки та обмінки різко змінили курс валют

Що відомо. Сезонні коливання на ринку валют
Зазвичай до січня курс долара зростав, а до червня-липня – падав. Таку ситуацію на валютному ринку України спостерігаємо з 2014 року.

Сезонна волатильність курсу пов’язана із багатьма факторами. Наприклад, на ринку під кінець року з’являється більше гривні у зв’язку із видатками на тендери, на зарплати тощо. Вплив має і посівна кампанія наших експортерів або надходження в Україну валютної виручки.

За словами Андрія Дубаса, на кінець 2022 року і на самому початку 2023-го курс долара підстрибнув до 42-43 грн. А потім вже до початку літа американська валюта відкотилася до позначки 37 грн. І на сьогодні ми спостерігаємо таку саму історію зі здорожчанням долара.

– Пригадаймо осінь 2022 року. З 10 жовтня Росія почала неочікувані масовані ракетні атаки на Україну. Наша критична інфраструктура зазнавала руйнувань і пошкоджень. Серед українців це спровокувало паніку в суспільстві. І як наслідок, курс долара поповз угору, – наголосив президент Асоціації українських банків.

Цьогоріч ситуація краща – ми спостерігаємо зростання курсу долара з 37 грн до 39 грн до кінця 2023 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Долар знову здивував стрімким зростанням
Національний банк України підвищив курс американського долара за підсумками торгів на міжбанківському ринку. Долар подорожчав після зниження напередодні. Дана інформація була розміщена на сайті регулятора на сайті регулятора.

Офіційний курс на день, 8 січня 2024 року, встановлений на такому рівні:

– за один американський долар 38.0775 (+0.0363 гривні);

– курс євро становитиме 41.573 гривні за один євро (-0.0935 гривень).

На міжбанківському ринку сьогодні курс впав на дві копійки і становив 38.06-38.08 гривень за один долар (купівля-продаж). На готівковому ринку курс зріс на 15 копійок до 39,20 гривень за один американський долар.

Як заявляє заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, зростання курсу долара останнім часом було зумовлене сезонними чинниками. По-перше, попит на валюту збільшився внаслідок рекордних видатків бюджету у грудні.

По-друге, найчастіше до кінця року зростає попит на валюту з боку населення. Крім того, на валютний ринок чинили тиск психологічні фактори, пов’язані з відстрочкою подання міжнародної допомоги, водночас активні бойові дії та це сприяє потребі у фінансуванні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

33 хвилини тому.. Долар рвонув на рекорд: психологічні фактори, банки та обмінки різко змінили курс валют