facebook

Вручення повісток на блокпостах: адвокат розповів, чи це законно – є важливий нюанс

Це варто знати!

Адвокат вказав на деталі щодо вручення повісток на блокпостах
Зокрема, у Києві та області збільшилася кількість блокпостів, де громадянам можуть вручити повістку співробітники територіальних центрів комплектування (ТЦК). Юрист Роман Ліхачов розповів, чи це законно, пише Фокус.

За словами правозахисника, представники ТЦК не повинні зупиняти машини, але під час воєнного стану закон їм це дозволяє.

При цьому він вказав на те, що варто звертати увагу, як повістка була заповнена та вручена. Юрист пояснив, що повістки можуть вручати в будь-якому громадському місці. Варто також знати, що повідомлення від ТЦК не можна оскаржити через суд.

Лихачов зазначив, що у рішенні Верховного суду прописано те, що саму по собі повістку оскаржити не можна. Але цей документ є лише засобом для сповіщення особи про те, що йому необхідно з’явитися у відповідний ТЦК.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це означає, що роздача повісток на блокпостах є законною. Юрист зазначив, що головне питання в тому, як саме повістку було виписано та вручено.

Лихачов зазначив, що не всі особи можуть мати купу порожніх бланків і заповнювати їх на місці, коли мають підпис начальника ТЦК.

Він зазначив, що незаконними є порожні бланки з уже наявними штампами та підписами. Повістка, яка запрошує людину для уточнення військово-облікових даних, має вручатися заповненою.

Якщо людина отримала повістку від ТЦК, вона має по ній з’явитися до військкомату. Інакше на людину чекатиме адміністративна відповідальність.

Юрист зазначив, що немає підстав для того, щоб не отримувати повістку. Також на місці можуть складати протокол про порушення військового обліку.

Лихачов додав, що завжди радить брати повістку, щоб не створювати зайвого резонансу. Але висновки щодо їхньої правомірності робити вже надалі з юристами.

Оскільки ніде не вказано, що протокол мають складати в стінах ТЦК, його можуть виписати на людину та посеред вулиці.

Тобто, якщо є причини, що заважають складання адміністративного протоколу на місці, то працівники ТЦК можуть це використовувати для того, щоб з особою приїхати до ТЦК для складання адміністративного протоколу у разі якого або порушення з його боку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вручення повісток на блокпостах: адвокат розповів, чи це законно – є важливий нюанс