Пропонуємо вам список найкращих книг ХХІ століття, який був складений на основі відгуків та рецензій користувачів популярного ресурсу Goodreads. Незважаючи на те, який жанр ви любите, в цьому рейтингу ви обов’язково знайдете щось цікаве для себе.

Джоан Роулінг “Гаррі Поттер”

Письменницю Джоан Роулінг знають здебільшого як автора серії романів про Гаррі Поттера. Події на сторінках книг відбуваються в основному у школі чарів та чаклунства Гоґвортс, яка знаходиться в Англії.

У семи фантастичних романах розповідається про пригоди чарівника Гаррі Поттера та його найкращих друзів — Герміони Ґрейнджер та Рона Візлі.
Книги про Гаррі Поттера постійно виграють нагороди, одна із них Премія Г’юго. Всього продано більше 325 мільйонів примірників.

yakaboo.ua →130 грн
rozetka.com.ua →852 грн
yakaboo.ua →900 грн

Сьюзен Коллінз “Голодні ігри”

Кожного року в країні Панем, яка складається з 12 округів, об’єднаних Капітолієм, проводяться Голодні ігри. Це жахливе і жорстоке реаліті-шоу, в якому бере участь дівчина і хлопець з кожного округу віком від 12 до 18 років.

Однією із учасниць стає 16-річна Катніс Евердін. Вона заступилась за свою молодшу сестричку, ставши добровольцем.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зумівши вижити на арені, разом із другим учасником із свого району, перед Катніс стоїть нелегке завдання — звільнити країну від святкування Жнив і Голодних ігор.

Маркус Зузак “Крадійка книжок”

Життя Лізель Мемінгер пронизане подіями Другої світової війни. Після зникнення батька, мати вирішує віддати її та сина прийомним батькам. По дорозі до них хлопчик помирає, і на кладовищі, де його поховали, Лізель знайшла свою першу книгу — “Посібник гробаря”.

Нові батьки дівчинки виявились антифашистами, але, незважаючи на таку позицію, вони бояться заявити про це вголос. Одного дня в підвалі їхнього будинку з’являється єврейський хлопчик — Макс. З Лізель вони стають дуже близькими друзями, саме їй він може розповісти про свого темношкірого кумира, і навіть подарував книгу з власними написами та малюнками, зробленими на сторінках книги Гітлера “Моя боротьба”.

Розповідь цієї історії ведеться від імені Смерті. Вперше він побачив Лізель, коли забирав душу її братика; він став свідком того, як дівчина вперше вкрала книжку; він слухав, як вона вголос читає… А коли востаннє прийшов до Лізель, відкрив свою найбільшу таємницю.

yakaboo.ua →80 грн
rozetka.com.ua →86 грн

Янн Мартель “Життя Пі”

“Життя Пі” — роман-притча про юнака, який протягом декількох місяців боровся за власне життя посеред відкритого океану в шлюбці із дикими звірами.

Ця історія демонструє наскільки сильною може бути віра людини, як досягається ціль в умовах, коли здається, що виходу нема, як людина може витримати все, якщо “вижити” — її ціль.

За книгу “Життя Пі” канадський письменник Янн Мартель отримав Букерівську премію. Вона була видана більше, аніж у 50 країнах, та продано понад 10 мільйонів примірників.

rozetka.com.ua →100 грн

Одрі Ніффенеггер “Дружина мандрівника в часі”

Дебютний роман американської письменниці Одрі Ніффенеггер “Дружина мандрівника в часі” отримав нагороду British Book Award та виданий в 33 країнах.

Деякі критики віднесли його до категорії любовних романів, інші — до наукової фантастики, але хто б там що не казав, “Дружина мандрівника в часі” — дивна історія кохання, яке зуміло витримати усі розлуки, усі мандрівки в часі.

У головного героя роману, бібліотекаря Генрі Детембел, рідкісне генетичне захворювання, через яке він може переміщатися у часі. Під час однієї із таких мандрівок в минуле він познайомився зі своєю майбутньою дружиною. Клер тоді було 6, а Генрі — 36. Вони одружилися, коли Клер підросла, а Генрі — помолодшав.

На читача чекає неймовірна історія кохання, яке заблукало в часі.

Замовити на yakaboo.ua →110 грн

Стінг Ларссон “Чоловіки, що ненавидять жінок”

Після зникнення племінниці магната Хінкера Вангера минуло 40 років. Думка про з’ясування правди не покидала його весь цей час. За розслідування справи береться журналіст Мікаель Блумквіст, до якого згодом приєднується дівчина-хакер Лісбет Саландер.

Під час спільної роботи вони стикнулися з кількома вбивствами жінок. Біля трупа кожної з них були знайдені записки із цитатою з Біблії. Однак чи були ці вбивства здійснені на релігійному ґрунті? І хто за ними стоїть?

Читач не лише знайде відповіді на ці запитання, але й дізнається багато таємниць із життя Лісбет, та про головного ворога Блумквіста.

Детективний роман шведського письменника і журналіста Стіга Ларссона “Чоловіки, що ненавидять жінок” — перша частина трилогії Міленіум.

yakaboo.ua →42 грн
yakaboo.ua →42 грн
yakaboo.ua →89 грн
rozetka.com.ua →104 грн

Ден Браун “Код да Вінчі”

Перед професором релігійної симвології Гарвардського університету Робертом Ленгдоном нове завдання — розкрити таємницю вбивства куратора Лувру Жака Соньєра. Його тіло лежало в позі “Вітрувіанської людини”. Саме такий малюнок виконав Леонардо да Вінчі.

Також на тілі вбитого був знайдений зашифрований напис. Ленгдтон вважає, що розгадати цю загадку можна з допомогою інших картин художника. В цій справі йому допомагає онука Соньєра — криптограф Софі Неве. За крок до істини героїв починають підозрювати у вбивстві.

Їхнє розслідування наповнене безліччю цікавих фактів і неочікуваних таємниць, але вони готові заглянути в очі історії людства з-під іншого кута

Замовити на rozetka.com.ua →112 грн

Марк Хеддон “Загадковий нічний інцидент із собакою”

Головний герой роману “Загадковий нічний інцидент із собакою” — 15-річний Крістофер Джон Бун. Життя хлопчика — це дім, школа та сусіди. Причина такого вузького кола спілкування — синдром Аспергера. Але, незважаючи на це, Крістоферу подобаються математика, і він навіть порівнює свій мозок із комп’ютером, який при наявності надлишкової інформації, не обробляє її, а висне.

Знайшовши в саду труп сусідської собаки, він береться за розслідування, в ході якого дізнається, що батько збрехав про смерть матері. Насправді вона живе у Лондоні, куди Крістофер і збирається поїхати. Але ця подорож стане для нього справжньою пригодою, адже хлопчик навіть уявлення не має, як користуватись, наприклад, громадським транспортом.

Книга “Загадковий нічний інцидент із собакою” Марка Хеддона отримала багато нагород, зокрема, у 2003 році — Уїтбредівську премію в номінаціях “Найкращий роман” та “Книга року”, а в 2004 році — премію Boeky.

Вероніка Рот “Дивергент. Нескорена”

У світі, де живе головна героїня роману — 16-річна Беатріс Прайор, суспільство поділене на 5 фракцій: Ерудиція, Зречення, Сміливість, Товариськість та Щирість. Коли підлітку виповнюється 16, він обирає ту, яка йому найбільше підходить. Вважається, що це не дозволять світу допустити ще один Апокаліпсис.

Перед Беатріс виник непростий вибір: вона може залишитись із своїми рідними, або ж стати тою, ким хоче. Дівчина вирішує приєднатись до Безстрашних, після чого її життя кардинально змінюється. Тепер кожен день — це боротьба, і найважче — перебороти власні страхи.

Замовити на yakaboo.ua →125 грн

Рік Ріордан “Персі Джексон. Викрадач блискавок”

Книга про пригоди 12-річного Персі Джексона. Одного дня хлопчина дізнається, що він — напівкровка; його мати — звичайна жінка, а батько — Посейдон, бог морів.

Під час шкільної екскурсії на Персі напала вчителька, яка виявилась міфічною фурією. Вона звинуватила хлопця в тому, що той викрав блискавки Зевса. Якщо їх не повернути, почнеться справжня війна між богами.

Відкриття правди змушує хлопця відправитись на пошуки блискавок, однак у нього є лише 10 днів на це.

Замовити на rozetka.com.ua →105 грн

Касандра Клер “Місто кісток”

Коли тобі 15, усі дорослі здаються дивакуватими, особливо рідні. Ось і головна героїня роману “Місто кісток” Клері злиться, коли кожен намагається засунути свого носа у її справи та контролювати життя. Але тоді дівчина навіть уявити собі не могла, як кардинально зміниться не просто її життя, а й весь світ.

Пішов з другом у нічний клуб “Пекельне лігво” вона стала свідком вбивства. Але найдивніше те, що тіло розчинилось в повітрі. Як пізніше з’ясувалось, Клері — нащадок давнього роду Мисливців за тінями, і тепер їй доведеться показати всьому злу, на що вона здатна.

“Місто кісток” — перша книга в серії “Знаряддя смерті” Кассандри Клер. В 2013 році вона була екранізована.

Джонатан Сафран Фоер “Страшенно голосно і неймовірно близько”

Роман “Страшенно голосно і неймовірно близько” Джонатана Фоєра перекладений 30 мовами, є бестселером The New York Times, отримав відзнаку в номінації “Literature to Life” від американського театру для драматургів-початківців, а також — екранізований.

Цей твір про 9-річного Оскара Шелла, батько якого загинув 11 вересня 2001 року.  Одного разу хлопчина знайшов у його речах конверт з ключем, на папері було написано “Блек”. Тепер в Оскара з’явилось надважливе завдання — відшукати у Нью-Йорку усіх Блеків, щоб дізнатись більше про свого батька, та з’ясувати, який замок відмикає знайдений ключ.

Попереду на Оскара чекає подорож, сповнена безлічі знайомств, які змінять його життя.

Кадзуо Ісігуро “Не відпускай мене”

Роман, який увійшов до списку 100 найкращих англомовних романів з 1923 до 2005 року за версією “Тайм”, найкращий роман 2005 року за версією цього ж журналу, а також номінований на Букерівську премію і Премію Артура Кларка. І все це про книжку британського письменника Кадзуо Ісігуро “Не відпускай мене”.

Події відбуваються в кінці ХХ столітті в антиутопічній Британі.  Головна героїня Кеті ділиться своїми спогадами про дитинство, проведене в незвичайному інтернаті Хейлшем. Виявляється, там живуть особливі діти — клони, створені для донорства органів.

yakaboo.ua →180 грн
rozetka.com.ua →180 грн

Елізабет Гілберт “Їсти, молитись, кохати”

Після того, як з грудня 2010 року мемуарний роман “Їсти, молитись, кохати” протримався 185 тижнів у “Списку бестселерів за версією The New York Times”, авторка Елізабет Ґілберт здобула світову популярність. Її робота уже перекладена 30 мовами, а також — екранізована.

Головна героїня роману — 32-річна успішна журналістка. Вона одружена, має заміський будинок, але, як виявилось, “американська мрія” не робить її щасливою. Та відчуття щастя не приносить ні розлучення, ні нові стосунки; все це супроводжується лише депресію, і тоді Ліз розуміє, що їй потрібно змінити стиль життя, забути про всі стереотипи, і відшукати гармонію. З цього і починається справжня подорож героїні. На неї чекають три країни: Італія — час для розваг, їжі, нових знайомств, Індія — час для молитви та Індонезія — час для кохання.

yakaboo.ua →120 грн
rozetka.com.ua →120 грн

Ніл Ґейман “Книга кладовища”

Сім’ю Ніха Овенса жорстоко вбили, але хлопчику вдалось врятуватись. Не лише прихистком, а й новим домом для нього став цвинтар. Він росте в оточенні привидів, які тепер виконують роль його батьків, вампіра-опікуна, вовкулаки, який став вчителем, та друга-відьми.

Ніху добре живеться з ними, але мертві розуміють, що живому місце серед живих, та й на волі все ще знаходиться той, хто вбив батьків Ніху, і він хоче закінчити справу, яку розпочав колись.

Автор роману “Книга кладовища” Ніл Ґейман лауреат престижних літературних премій.

Замовити на yakaboo.ua →130 грн

Емма Доног’ю “Кімната”

Вона була студенткою, коли Старий Нік викрав її. Головна героїня прожила 7 років в Кімнаті, ізольованій від усього живого. Два роки після цієї страшної події вона народила хлопчика, якого назвала Джек, від імені якого і ведеться оповідь.

Він не знає іншого світу, окрім Кімнати і Ма (так він називає маму), яка є уособленням всього найпрекраснішого. Але одного разу, коли Джеку виповнилось 5 років, героїня наважується розповісти йому правду, і готується до втечі.

Роман “Кімната” ірландської письменниці Емми Доног’ю написаний за реальними подіями.

yakaboo.ua →127 грн
rozetka.com.ua →132 грн

Діана Сеттерфілд “Тринадцята казка”

Одного дня власниця антикварного магазину Маргарет Лі знаходить на порозі лист, написаний від руки. Стара і хвора письменниця Віда Вінтер просить Лі написати її життєву історію. Однак Маргарет не може пригадати жодного її твору, та й не знає ніякої Вінтер.

Знайшовши рідкісний роман письменниці “Тринадцять казок змін та відчаю”, Лі помітила, що в книзі лише 12 історій. То ж де 13? після цього вона приймає пропозицію Вінтер, і слово за словом викладає на папір сімейні таємниці письменниці, яких, як виявилось, не так вже й мало.

“Тринадцята казка” — дебютний роман англійської письменниці Діани Сеттерфілд.

Ерін Морґенштерн “Нічний цирк”

“Цирк Сновидінь” з’являється без попередження, і свої двері для глядачів відчиняє лише вночі. Всередині чорно-білих наметів відбувається справжнє феєричне дійство. І в той час, коли ніхто не здогадується, за лаштунками триває змагання між двома чарівниками — Селією та Марко. Все життя їх готували до цієї битви, і герої навіть не здогадуються, що з цієї арени живим зійде лише хтось один.

Але як все складеться, коли Селія і Марко закохаються? Чи зможе сила почуттів здолати гру, яка має тривати за будь-яких обставин? Це читач зможе дізнатися, прочитавши дебютну книгу американської письменниці Ерін Моргенштерн “Нічний цирк”.

Замовити на yakaboo.ua →150 грн

Гіліян Флінн “Загублена”

Настав день, коли Нік та Емі Данни збирались відсвяткувати 5 річницю шлюбу. Нічого не віщувало лиха, вони поснідали, посварились — все, як завжди.

Поїхавши на роботу в бар, який Нік відкрив на кошти дружини, він жаліється своїй сестрі на Емі, зізнається, що навіть не купив ніякого подарунка, та й взагалі не хоче повертатися додому. Але життя змінюється після дзвінка сусіда, який заявляє, що двері їхнього будинку відкриті навстіж.

Нік їде додому, але Емі там нема. Поліція підозрює чоловіка у причетності до зникнення дружини, той заперечує все. То що ж сталося насправді7 і куди поділася Емі?

rozetka.com.ua →206 грн
yakaboo.ua →216 грн

Джонатан Сафран Фоер “Все ясно”

Роман “Все ясно” — це поєднання кількох сюжетних ліній. 20-річний американець відправляється в Україну, щоб відшукати людину, яка врятувала його дідуся під час Другої світової війни. В цьому йому допомагає хлопчина із Одеси, “сліпий дідусь” та собака Семмі Девіс Молодший-Молодший.

Ця дивовижна подорож допомогла герої відшукати відповіді на питання, які його тривожили, та відшукати самого себе.