facebook

“Годинник Судного дня” завмер за 1,5 хвилини від півночі: що це означає для людства

Метафоричні «Годинник Судного дня» залишилися на тому ж значенні, що й у 2023 році — за 90 секунд від півночі. Але стабільність — не добрий знак, метафоричні «Годинник Судного дня» другий рік поспіль перебувають на мінімальній відстані від 12 годин, що означає, що відображає стан безпрецедентної небезпеки, з якою стикається світ.

Серед основних факторів ризику вчені називають збройні конфлікти, нарощування запасів ядерної зброї, збільшену складність технологій редагування генів та кліматичні аномалії, зокрема рекордно високу температуру у 2023 році.

Також дослідники фіксують ризики, пов’язані зі стрімким розвитком генеративного штучного інтелекту, який може посилити поширення дезінформації та зруйнувати глобальний інформаційний простір.

“Не помиляйтеся: зупинка годинника на 90 секунд до півночі не є показником стабільності світу. Навпаки урядам та спільнотам усіх країн світу необхідно терміново вжити заходів”, – сказала Рейчел Бронсон, генеральний директор Bulletin of the Atomic Scientists.

Стрілки на годиннику – метафора того, наскільки людство близьке до того, щоб зруйнувати наш світ. Організація оновлює налаштування стрілок щороку — прямо зараз годинник знаходиться найближче до півночі з моменту їх створення у 1947 році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Рішення про те, на якому рівні потрібно зупинити час на найближчий рік, приймає Рада з науки та безпеки Бюлетеня за погодженням із Радою спонсорів журналу, до якого входять дев’ять лауреатів Нобелівської премії.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Годинник Судного дня” завмер за 1,5 хвилини від півночі: що це означає для людства