facebook

Коли пішохід має перевагу на «зебрі»: водіям нагадали важливе правило

Пішохідні переходи відіграють важливу роль у забезпеченні безпеки дорожнього руху, а правила взаємодії водіїв та пішоходів на них чітко регламентовані Правилами дорожнього руху (ПДР). Однак багато водіїв часто забувають про ці норми, трактуючи обстановку на дорозі на свою користь або взагалі нехтуючи будь-якими вимогами. Давайте розглянемо основні моменти у цьому питанні.

Використання пішохідних переходів
Пункт 4.7 ПДР говорить, що пішоходи для перетину проїжджої частини повинні використовувати пішохідні переходи, включаючи підземні та надземні. Якщо таких немає в межах видимості, потрібно використовувати перехрестя по лініях тротуарів або узбіччя. При цьому пункт 4.14 ПДР прямо забороняє пішоходам виходити на проїжджу частину, попередньо не переконавшись у безпеці такого рішення. Не можна раптово виходити чи вибігати на проїжджу частину, зокрема й пішохідні переходи.

Перевага пішоходів
Пункт 4.16 ПДР наголошує, що пішоходи мають перевагу в русі при переході проїжджої частини на нерегульованих пішохідних переходах. Покладені на водія транспортного засобу пунктами 8.1 та 18.1 ПДР обов’язки свідчать, що автомобіліст повинен зменшити швидкість руху при наближенні до такого переходу і навіть зупинитися, якщо цього вимагає ситуація. Також водії зобов’язані надати пішоходу перевагу, пропустивши через проїжджу частину з моменту, як він ступив на перехід. Вживати заходів щодо об’їзду пішохода або збільшувати швидкість, щоб випередити його, категорично заборонено.

Дотримання цих правил сприяє безпеці всіх учасників дорожнього руху та сприяє ефективному функціонуванню дорожньої інфраструктури.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Коли пішохід має перевагу на «зебрі»: водіям нагадали важливе правило