facebook

Дочки працюючих матерів стають більш успішними, а сини — більш турботливими, — дослідження HBS

Якщо у вас є діти, і ви думаєте, що через роботу менше приділятимете їм часу, і це негативно позначиться на їхньому вихованні, — тоді ви помиляєтесь. Вчені з Гарвардської бізнес-школи стверджують, що у працюючих матерів виростають більш успішні дочки і більш турботливі сини

Згідно з результатами дослідження, опублікованими Гарвардською Школою Бізнесу (Harvard Business School), дочки працюючих матерів, більш імовірно, будуть працевлаштовані, отримають керівну посаду і зароблятимуть більше грошей, ніж дочки безробітних жінок.

Дослідники також виявили статистичне підтвердження того, що сини працюючих жінок схильні більше приділяти часу сім’ї, піклуватися про її членів і виконувати хатню роботу, ніж сини домогосподарок.

Проаналізувавши дані з двох десятків країн, дослідники зробили висновок, що дочки працюючих жінок на 4.5% більше самостійно працевлаштовуються. Незважаючи на те, що це число виглядає маленьким, статистично воно на 99% відповідає дійсності, тобто існує тільки 1% ймовірності того, що це випадковість.

Ще більш дивним є той факт, що працюючі жінки часто стають наставниками в роботі своїх дочок. “Ми очікували, що такі діти будуть працювати, але ми не очікували, що робота матері може вплинути на якості дитини як лідера”, — пояснює Кетлін МакГінн, професор Гарвардської Школи Бізнесу, і провідний автор дослідження.

Навіть після вивчення гендерного впливу (щоб прибрати вплив статі з рівняння), дослідники встановили, що 33% дочок працюючих жінок самі виконували роль наставників і тільки 25% дочок домогосподарок робили це.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Працевлаштовані матері створюють таке середовище, в якому здійснюється вплив на ставлення дітей до того, що повинні робити дівчата, і що — хлопці

Дослідження базується на національних даних 24 країн, які збиралися в рамках соціальної програми з 2002 по 2012 роки. Особлива увага приділялася питанню, чи працювала мати в період дитинства мінімум рік або більше з повною або частковою зайнятістю; після цього відповіді були співвіднесені з результатами тесту.

МакГінн каже, що ефект працюючої матері особливо виражений в категорії, яку в дослідженні назвали як “помірна стагнація”. До неї відносяться також такі країни як США і Великобританія. Там респонденти дотримувалися поміркованих поглядів щодо статевого розподілу в 2002 році, і таке ставлення в цілому було збережено 10 років по тому.

МакГінн каже, що дохід дочок працюючих матерів був в середньому на $5200 у рік більший, ніж у дочок домогосподарок, які строго дотримувалися усталених гендерних традицій.

Головний посил дослідження — працююча мама має тривалий позитивний вплив на дітей.

Коли ви йдете на роботу, ви даєте своїм дітям зрозуміти, що у них є безліч перспектив

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Дочки працюючих матерів стають більш успішними, а сини — більш турботливими, — дослідження HBS