facebook

Вліплять чималий штраф “на рівному місці”: всіх водіїв попередили – за що покарають

Що потрібно знати

За що можуть покарати водіїв, хто б міг подумати
Патрульна поліція на місці зупинки вимагає водія пред’явити документи на право керування транспортним засобом. Однак варто знати, що “світить” за відмову надати документи. Про це інформує сайт ” Дорожній адвокат “.

Співробітники поліції мають право вимагати у водіїв надати документи на право керування транспортним засобом. Такі вимоги закладено не на розсуд інспектора, а лише за наявності законних підстав.

Однак часто виникають ситуації, коли водії за різних обставин відмовляються подати документи поліцейським. Це може бути обумовлено різними причинами.

Невиконання цього обов’язку може кваліфікуватися як порушення правил дорожнього руху. Передумовою до вимоги пред’явлення документів може лише законне підставу зупинки з наступним вимогою пред’явити документи. Зокрема, це стаття 35 Закону України “Про національну поліцію”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тобто якщо інспектор зупинив водія незаконно та надалі наклав адміністративне стягнення за невиконання його подальших вказівок, то такі подальші рішення є протиправними.

За відмову водія пред’явити поліцейському посвідчення водія, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також страхового поліса передбачено покарання у вигляді накладення штрафу у розмірі 425 грн.

Тобто законом передбачено пряму відповідальність за відмову пред’явити документи.

Статтею 185 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за злісну непокору вимогам поліцейського при виконанні ним службових обов’язків у вигляді штрафу від 136 до 255 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Злісна непокора – це не просто відмова виконувати вимоги. Це свідоме протистояння до закону, з додатковими ознаками агресії. Якщо водій активно перешкоджає роботі поліції, вдається до загроз чи фізичного впливу, така поведінка може бути розцінена як злісна непокора.

У разі поліція має повне право застосувати відповідний вид стягнення.

У випадках, коли водій вважає, що інспектори вимагають документи без будь-яких законних підстав або відмовляються з якихось особистих переконань, це не можна вважати злісною непокорою.

Часто основою відмови водієм документів є неправильна поведінка інспектора, який своїми діями провокує конфлікт.

Адекватна поведінка поліцейських та облік обставин кожного конкретного випадку є ключовими для збереження довіри та правопорядку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вліплять чималий штраф “на рівному місці”: всіх водіїв попередили – за що покарають