facebook

Яка музика підвищує продуктивність

На сьогодні музика стала невід’ємною частиною кожної людини. Дуже часто, щоб сфокусуватись на виконанні роботи, ми вмикаємо улюблених виконавців та намагаємось сконцентруватись. Однак, не вся музика годиться для цього. Тому, якщо вам цікаво, що варто слухати для підвищення продуктивності, читайте сьогоднішню статтю.

Музика вважається одним із досягнень людської діяльності. Але чи допомагає вона творити?

Зважаючи на те, що музика все частіше стає частиною робочого процесу, це запитання варте уваги. Працюючи на роботі за комп’ютером, музика стала одним із способів урізноманітнити рутинну діяльність. Щоб краще її зрозуміти та вплив на продуктивність, ознайомтесь із цим дослідженням.

Музика робить монотонну роботу більш приємною

Ефективність музики залежить від того, яким саме є завдання. Якщо воно чітко окреслене, то музика корисна.

Серія експериментів продемонструвала зв’язок між фоновою музикою під час виконання монотонної роботи і виконанням цього завдання. Результати підтвердили твердження, що фонова музика здатна підвищити продуктивність людини.

За словами доктора Терези Лесюк, це стається не через саму музику, а тому, що у людини покращується настрій, коли вона слухає улюблену музику, і це є джерелом підвищення продуктивності.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Музика допомагає втекти від шуму

Шум на робочому місці може зупинити особисту продуктивність. Тому доктор Тесюк не вважає навушники засобом, який відволікає.

Як ви уже зрозуміли, її дослідження фокусуються на тому, як музика впливає на продуктивність на робочому місці. В одному із досліджень, в якому також брали участь фахівці в області інформаційних технологій, було виявлено, що ті люди, які слухали музику, швидше виконали свої завдання і придумували кращі ідеї, ніж ті працівники, які цього не робили. А все тому, що музика здатна поліпшувати настрій.

В той час, як відкритий простір заохочує людей до співпраці, шум може стати для декого проблемою для виконання роботи, і якщо нема можливості працювати в окремій кімнаті, навушники можуть стати хорошою альтернативою.

Навколишній шум може стати місцем для творчості

Дослідження, опубліковане в Journal of Consumer Research, показало, що помірний рівень шуму може сприяти творчим потокам, але цю межу дуже легко порушити, так як через гучні звуки важко зосередитись.

Ще одне дослідження, проведене Американським акустичним товариством, показує, що звуки, наближені до природи, такі як хвилі на пляжі, допомагають краще сконцентруватись.

Тексти пісень дуже часто відволікають

Якщо робота не полягає в повному зануренні в неї, або ж якщо вона стосується фізичного навантаження, тоді музика зі словами матиме переваги. Однак для іншої роботи, де потрібно на максимум “включити” мізки, вона може стати руйнівною для фокусування.

В одному із досліджень було вказано, що чіткі і зрозумілі розмови більше відволікають. Тому, наприклад, людина, яка працює в офісі, намагається зрозуміти, що інші говорять, а це теж один із факторів, який відволікає від виконання роботи.

Коли ви слухаєте пісні із словами в то й же момент, коли повинні робити якусь роботу, пов’язану із написанням текстів, тоді це те саме, якби хтось стояв у вас над головою, говорив до вас та грав на гітарі.

Однак, якщо ваша робота не пов’язана із “словесною структурою”, то музика із текстом не матиме на вас такого впливу.

Один із дослідів доктора Лесюк показав, що музика допомогла під час виконання завдання розробникам програмного забезпечення.

Знайомі звуки допомагають сфокусуватись

Якщо ви знайомі з музикою, яку слухаєте, це може бути корисно для зосередження на конкретному проекті. Суть в тому, що нова музика може викликати у вас здивування, так як ви не знаєте, чого очікувати, а тому будете уважно її слухати. А якщо ви слухаєте музику не перший раз, то уже знаєте, що вас чекає попереду, і менше звертатимете на це увагу.

Тому, якщо ви хочете виконати якусь серйозну роботу, краще слухайте музику, яку ви вже чули до цього моменту.

Яку музику обрати?

Хоча “музика, яку ви любите” повинна мати більше переваг, багато людей мають досить широкий діапазон уподобань, тому не може бути й мови про використання якогось конкретного стилю.

Нижче ми розглянемо кілька перевірених стилів.

Класична музика

Класична музика вважається найкращим вибором через відсутність тексту та через те, що є взірцем мистецтва. Зокрема, дослідження, проведені в 2009 році American Roentgen Ray Society, показали, що найкращий вплив на продуктивність має класична музика епохи бароко.

Електронна музика

Електронна музика з її численними піджанрами відмінно підходить для визначення “ненав’язлива”. Її повторюваність, в хорошому розумінні цього слова, дозволяє людині повністю сконцентруватися на поставленому завданні.

Музика з відеоігор

Композитори розуміють, що в такому випадку потрібно створити музику, яка б не відволікала гравця. Однією із найпопулярніших у цьому напрямі є саундтрек SimCity.

Все інше

До цього пункту відноситься вся інша музика, яка не відволікає увагу та допомагає сфокусуватись; для різних людей вона теж різна. Це може бути джаз, хіп-хоп, інді-рок, блюз та ін.

Відсутність музики (сторонній шум)

Інколи найкраще, що може бути для роботи, — це тиша. Однак більшість людей її не любить. Тому це питання можна вирішити завдяки SimplyNoise і RainyMood.

SimplyNoise — це сайт, який використовує “білий”, “рожевий” та “коричневий” звуки. Вони допоможуть вам сконцентруватись під час роботи.

RainyMood — це сайт із звуками дощу, грому та співом птахів.

Відшукайте гармонію на робочому місці

Навколишнє оточення, яке ви створюєте, впливає на вашу поведінку. Тому, перш ніж прийняти рішення, які звуки мають наповнювати ваш робочий день, спробуйте різну музику та віднайдіть гармонію.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Яка музика підвищує продуктивність