facebook

Штрафи від 3400 до 5100 грн. чи суд, неявка до ТЦК: яке покарання за яку повістку передбачене

Важлива інформація

У ТЦК роз’яснили, яка відповідальність загрожує за неявку на повістці
В Україні триває роздача повісток, але багато хто намагається ухилитися від її отримання. Якщо ж все-таки повістку видали, а людина не з’явилася до територіального центру комплектування (ТЦК), їй загрожує покарання. Начальник юридичної служби Житомирського ТЦК Євгеній Гуртовий в інтерв’ю Суспільному поділився деталями.

Видають чоловікам різні повістки й, відповідно, покарання від виду документа загрожує різне. Якщо вперше видали повістку для уточнення даних або надалі для проходження військово-лікувальної комісії (ВЛК), але людина за нею не з’явилася, тоді загрожуватиме адміністративна відповідальність.

Адміністративна відповідальність, тобто штраф становитиме за таке порушення від 1700 до 3400 грн. Якщо протягом року повторно вчинити таке порушення, тоді розмір штрафу вже буде іншим – від 3400 до 5100 грн. Якщо порушив чиновник, тоді розмір штрафу становитиме від 5100 до 8500 грн.

Але якщо вже видали мобілізаційне розпорядження, тобто фактично чоловіка вже забирають на фронт, а він не з’явиться, тоді вже штрафом не відбутися, за це загрожуватиме кримінальна відповідальність.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це означає, що чоловік пройшов ВЛК і був визнаний придатним для проходження служби, але після вручення йому повістки для прибуття на проходження місця служби він не з’явився і на це не було поважної причини.

У статті 336 Кримінального кодексу України зазначено, що за таке порушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Гуртовий поділився, що на Житомирщині до адміністративної відповідальності вже притягли приблизно 1000 громадян, які не з’явилися по повістці. Але до кримінальної відповідальності притягнули лише у поодиноких випадках.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штрафи від 3400 до 5100 грн. чи суд, неявка до ТЦК: яке покарання за яку повістку передбачене