facebook

Чому померлих виносять вперед ногами

Багато хто чув про традицію виносити покійника з дому вперед ногами. Якщо людина перебуває при смерті, але ще жива, її транспортуватимуть на ношах головою вперед. Це досить давній звичай, який має певне пояснення. Про те, чому небіжчика виносять із дому за такою традицією, знає далеко не кожен. Є кілька пояснень подібного транспортування.

Про це інформує Ukr.Media.

Поріг будинку

У давнину вважалося, що поріг будинку відокремлює сім’ю від загроз, які можуть виходити із зовнішнього світу. Щоб повернутися живою, людина виконувала простий ритуал. Вийшовши за поріг, треба було поглянути на будинок. Це прохання людини до вищих сил про те, щоб повернутися до сім’ї.

Якщо йдеться про покійного, після виносу головою вперед, він також кидав би погляд на будинок. Наші далекі пращури були дуже забобонними. Вважалося, що при неправильному винесенні тіла померлий не зміг би відпустити свій старий будинок, не знайшов би спокою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У деяких місцях померлих взагалі не виносили через двері. Для них розбирали кут будинку, через який діставали покійного. Потім отвір відразу замуровували, щоб померлий мимоволі не знайшов дорогу до свого колишнього будинку.

Згодом традиція винесення тіла після вмирання зазнала змін. Небіжчик залишає будинок через двері, але обов’язково ногами вперед.

Народження та смерть

Образ смерті складався у нашій культурі багато століть. Його протиставляють народженню. Тому дії, які виконують оточуючі після смерті їхнього близького, протилежні. Немовля з’являється на світ головою вперед. Тому померлий, відповідно, залишає рідну домівку ногами вперед.

Багато людей вірять, що народження та смерть безперервно пов’язані. Тому коли покійного виносять через двері вперед ногами, це підкреслює віру в те, що він зможе без жалю залишити минуле для нового майбутнього.

Хтось може не погодитись із цією традицією. Але вона складалася багато століть. Носії похоронних служб чітко дотримуються подібних традицій, що дозволяє родичам померлого відчути, що вони виконали свій обов’язок у повній мірі.

Ще кілька пояснень

Після смерті обличчя людини може змінюватись. На вразливих людей вигляд покійника справляє негативне враження. Це може злякати, якщо не очікувати побачити подібне. Коли з дверного отвору з’являються спочатку ноги, оточуючі встигають морально підготуватися до того, що відбувається винесення тіла.

Носії похоронних служб при правильному транспортуванні не дивляться на померлого, тому що їхні погляди спрямовані вперед. Інакше на нервову систему виконавців ритуалу виявлялося б велике навантаження.

Транспортування живих

Якщо людину (навіть вмираючу) переносять на ношах, її голова знаходиться попереду, щоб лікар зміг контролювати її стан. По обличчю живої людини медик може зрозуміти, що потрібно зупинитися якщо потрібні медичні маніпуляції.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чому померлих виносять вперед ногами