facebook

Негайно перевірте багажник: в Україні почали штрафувати водіїв

Негайно перевірте багажник: в Україні почали штрафувати водіїв

Всі водії добре знають, що відповідно до Правил дорожнього руху України, працівники патрульної служби мають право перевірити комплектність зупиненого транспортного засобу. Недавно, до цього права правоохоронців додали можливість виписувати штрафи водіям, якщо виявляються порушення в комплектації. Адвокати вирішили пояснити водіям, чи є законним такий штраф.

Сталося так, що водія, який дотримувався правил дорожнього руху, зупинили працівники патрульної поліції та після перевірки документів вимагали пред’явити вогнегасник, аптечку і знак аварійної зупинки.

Хоча всі необхідні предмети були в салоні водія, поліція вирішила перевірити термін дії аптечки та справність вогнегасника. Після детальної перевірки працівники патрульної служби виявили, що вогнегасник має несправності.

У результаті на водія склали протокол за порушення пункту 31.4.7 ПДР, що передбачає штраф за “керування транспортним засобом з непрацюючим вогнегасником”.

У примітках до цього пункту також зазначено, що тип і кількість вогнегасників мають відповідати нормам, а вогнегасники в транспортному засобі повинні бути сертифіковані відповідно до закону.

Але юристи вказують, що відповідно до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), відповідальність за непрацюючий вогнегасник не передбачена для легкових автомобілів, не призначених для перевезення пасажирів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це означає, що працівники патрульної поліції в таких ситуаціях можуть лише виписати попередження за це порушення згідно зі статтею 125 КУпАП.

Крім того, водіїв попереджають, що якщо прийняти цей штраф і не усунути недоліки, то в разі повторного порушення може бути застосоване вже суворе покарання – вилучення водійських прав на термін від 3 до 6 місяців.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Негайно перевірте багажник: в Україні почали штрафувати водіїв