facebook

Долар б’є рекорди. Що відбувається?

 

У понеділок, 18 березня, долар на міжбанку встановив історичний рекорд. Під кінець торгів того дня американська валюта на позиції “оффер” вперше перетнула позначку 39 гривень. Слідом за міжбанком почав оновлювати рекорди й офіційний курс. І вже в четвер, 21 березня, Нацбанк встановив його на рівні 39,1399 грн.

БізнесЦензор розбирався, чим викликані нинішні коливання курсу, та до яких рівнів може девальвувати гривня.

Довіра до гривні падає?
Послаблення гривні відновилося ще в жовтні минулого року, коли після відмови від фіксованого курсу Україна на невизначений термін залишилася без американської фінансової допомоги, яка разом із військовою мала становити близько $61 мільярда.

Утримувати курсову стабільність в останні місяці Нацбанку вдавалося коштом золотовалютних резервів. Так, на кінець 2023 року вони складали $40,51 млрд, а станом на 1 березня – вже лише $37,05. Але останнім часом регулятор став рідше з’являтися на міжбанку та неохоче продає валюту, намагаючись берегти резерви.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Через брак пропозиції безготівкової валюти покупці змушені піднімати ціни. Нацбанк все ж регулярно з’являється на ринку, щоб не допустити занадто сильного зростання курсу долара.

Свою роль у послабленні гривні зіграло також і те, що на початку березня рейтингове агентство Standard&Poor’s знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України з CCC до CC з негативним прогнозом. Вірогідно, це може бути пов’язано з підготовкою переговорів про чергову реструктуризацію зовнішнього боргу за євробондами. Втім, такий рейтинг означає, що “емітент відчуває труднощі з виплатами за борговими зобовʼязаннями, і його можливості залежать від сприятливих економічних умов”.

Наразі єдиними сприятливими економічними умовами може бути доступ до достатнього зовнішнього фінансування. І поки це питання відкрите, гривня відчуватиме тиск.

Курс під контролем НБУ
Аналітики сходяться на думці, що Нацбанк узяв курс на “помірну девальвацію” і своєю присутністю на міжбанку лише регулює її швидкість. Повільне, але неминуче ослаблення національної валюти – це базовий сценарій на 2024 рік.

Об’єктивно на курс гривні тиснуть макроекономічні показники, зокрема великий дефіцит торговельного балансу України. Попередній негативний рекорд у розмірі $2,3 млрд на місяць був зафіксований під час світової кризи 2008-2009 років. Тоді курс гривні впав на 70%, а вартість долара з 5 грн підскочила до 8,6 грн. Однак вже у жовтні 2023 року дефіцит торговельного балансу України перевищив $2,95 млрд. За увесь минулий рік він перевищив $37,7 млрд і зберігається на високому рівні. Так, у січні 2024 року він становив $2,3 млрд, за даними Нацбанку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Долар б’є рекорди. Що відбувається?