facebook

Штрафують навіть за болячки: українців попередили – хто може потрапити на гроші

За що ще можуть оштрафувати українців


У разі неправильно оформлених лікарняних листів українці ризикують отримати штраф. У 2023 році сума неправомірно витрачених страхових коштів Пенсійного фонду України з урахуванням штрафів та пені становила 1 079 030 грн. У Головному управлінні Пенсійного фонду України у Києві визначили найпоширеніші порушення в оформленні лікарняних.

Під час перевірок, проведених у 2023 році, найчастіше в оформленні лікарняних листів було виявлено такі помилки:

Неправильно розрахований страховий стаж застрахованої особи визначення розміру допомоги з тимчасової непрацездатності.
При обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги неправильно визначалася кількість календарних днів зайнятості та/або неправильно нараховувалась заробітна плата у розрахунковому періоді.
Виплата допомоги з тимчасової непрацездатності за рахунок коштів Пенсійного фонду України здійснювалася одночасно з оплатою періоду простою.
Перевищення суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у розрахунку на місяць розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувались страхові внески.
Виплата допомоги з тимчасової непрацездатності у розрахунку на місяць була вищою за розмір мінімальної заробітної плати, у разі, коли протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку застраховані особи мали страховий стаж менше 6 місяців.
Оплата днів огляду застрахованої особи у медико-соціальній комісії із встановленням групи інвалідності та/або оплата допомоги з тимчасової непрацездатності після встановлення групи інвалідності.
Щоб не отримати штраф при нарахуванні та виплаті грошової допомоги працівникам по листах непрацездатності, потрібно чітко перевіряти інформацію, необхідну для оформлення лікарняних.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штрафують навіть за болячки: українців попередили – хто може потрапити на гроші