facebook

Хоч вікна розбивай: водіїв попередили про масові штрафи

Подробиці

Водіям розповіли, у якому разі можна отримати штраф за тонування вікон
В Україні багато автолюбителів люблять тонувати скло у своїх транспортних засобах, але не у всіх випадках ця операція є законною. Втім, навіть якщо поліція таки виписала штраф за затемнення скла, він також не завжди є правомірним.

Згідно з п.31.4.7 ПДР України, експлуатувати автомобіль з тонуванням, яке обмежує оглядовість з місця водія та погіршує прозорість скла, заборонено.

Проте є винятки. Так, допускається тонування лобового скла зі світлопропусканням не менше 75%, а також бічного та заднього скла зі світлопропусканням не менше 70% (п.п. 2.2.4 ГОСТ 5727-88).

Тобто тонування дозволене, але є певні обмеження. Покарають у тих випадках, коли тонування перевищує вказані вище показники. Проте, штраф буде дійсний у тому випадку, якщо поліція зробить заміри за допомогою спеціального пристрою, вимірювача світлового коефіцієнта пропускання скла тауметра. Якщо порушення фіксується правоохоронцями на око, штраф вважається незаконним.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Розмір штрафу за відповідне порушення становить 340 грн. (ч.1 ст.121 КУпАП). Якщо водій не усуває невідповідність і його ловлять вдруге, йому загрожує позбавлення прав на строк від 3-х до 6-ти місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб (ч.4 ст.121 КпАП).

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Хоч вікна розбивай: водіїв попередили про масові штрафи