facebook

Як перетворити навчання в звичку

Звички не виникають на порожньому місці: найчастіше вони є наслідком нашого власного усвідомленого вибору. Вони дарують нам свободу, звільняючи від виснажливого процесу прийняття рішень і необхідності щомиті стежити за собою.

Оскільки приблизно 40% повсякденного життя сформовано звичками, непогано було б набути такі, які зробили б нас щасливішими, успішнішими і продуктивнішими. Розглянемо те, як зробити навчання звичкою.

Визначтесь з тим, що ви будете вивчати

1. Виділіть час для масштабних роздумів.

У постійній метушні повсякденного життя часто буває ніколи думати про глобальні життєві цілі. Яким би ви хотіли бачити себе через п’ять років? Як би ви могли розвинути свої навички, щоб зробити роботу більш продуктивною, а себе самого – більш цінним фахівцем? Всі ми різні, комусь для таких роздумів досить півгодини один раз в тиждень, комусь не вистачить і дня, а хтось вважає, що краще обмірковувати проблеми світового масштабу, відправившись на довгу велопрогулянку. Для одних буде зручніше подумати про вічне наодинці з блокнотом, інші ж підуть зовсім іншим шляхом і обговорять все з колегами або із друзями, яким довіряють.

2. Виділіть час для обдумування деталей.

Іноді, намагаючись якомога швидше здійснити задумані грандіозні плани, ми перенавантажуємо себе і забуваємо про дрібні побутові справи. А вони не менш важливі: корисно іноді зосередитися на маленьких справах, які можна негайно виконати. Що потрібно вивчити сьогодні, щоб зробити вашу роботу легшою або почати більше заробляти?

3. Запитайте себе: кому ви заздрите?

Заздрість – негативна емоція, але вона може послужити відмінним стимулом для самопізнання. Якщо ви комусь заздрите, значить, ця людина має щось, що дуже хочеться мати і вам. Кому ви заздрите: своєму другу, який постійно подорожує, чи тому, якому ніколи нічого не потрібно? Своєму колезі, який успішно пройшов навчання за програмою MBA, або колезі, який тільки кидає слова на вітер? Заздрість допомагає з’ясувати, в якому саме напрямку ми хочемо рости і розвиватися.

Зробіть навчання звичкою

4. Конкретизуйте мету.

Плани на кшталт «читати більше», «вставати раніше» або «вивчати щось новеньке» занадто розмиті. Конкретизуйте те, чого хочете досягти. Наприклад: «кожен місяць відвідувати конференції за цікавим мені напрямками», «за рік прочитати 52 книги, пов’язані з моєю професією» або «витрачати по дві години щочетверга, читаючи статті, які зберігав у закладках протягом тижня». Чітко визначена мета буде стимулювати вас діяти.

5. Контролюйте свої звички.

Контроль має над нами дивну владу. Дослідження показують, що, просто контролюючи свою поведінку, ми починаємо виконувати завдання набагато краще. Неважливо, що саме це буде: підрахунок кроків від квартири до найближчого магазину або кількість скоєних за день телефонних дзвінків. Те ж саме можна застосувати і до того, як часто ми дивимося навчальні матеріали або виділяємо час, щоб попрактикуватися в новому умінні.

Слідкуйте за тим, як починає вироблятися нова звичка, і це допоможе вам рухатися в правильному напрямку.

6. Складіть графік для вашої звички.

Мета, сформульована як «вивчити що-небудь таке», буде постійно перебувати де-небудь в підвалі вашого списку поточних справ. Вона, безумовно, важлива, ось тільки певного терміну виконання у неї немає, через що ми і будемо нескінченно відкладати її на потім. Саме тому важливо запланувати конкретний час для навчання.

7. Не прокрастинуйте.

Не варто відкладати роботу з дня на день. Якщо ви запланували на певний час якусь конкретну задачу, то не займайтеся нічим іншим, крім неї. Ніяких перевірок електронної пошти, перерв на чай або телефонних дзвінків.

Все це потім, а спочатку – зробіть те, що хотіли, інакше згодом ви ризикуєте постійно жити з почуттям, що щось завжди недороблене.

8. Проводьте час з людьми, звички яких ви б хотіли виробити.

Дослідження показують, що ми схильні переймати звички від оточуючих нас людей, тому вибирайте компанію правильно. Якщо ви знаєте, що у деяких ваших колег навчання вже увійшло в звичку, то постарайтеся проводити більше часу з ними. Це допоможе вам втягнутися і полегшить процес формування нової звички.

І, мабуть, найважливіше, що варто знати про звички. Ми повинні формувати їх таким чином, щоб приносити користь собі: поліпшити характер, розширити кругозір, прокачати професійні навички. Коли ми робимо щось на благо собі, шанси на успішне формування нової звички зростають удвічі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як перетворити навчання в звичку