facebook

Найсильніша магнітна буря за 165 років накриє Землю: наслідки будуть серйозними

Метеочутливим людям приготуватися

Вчені попереджають про ймовірність виникнення потужніших сонячних бур у найближчому майбутньому. Ці бурі можуть викликати геомагнітні події, які можна порівняти з Каррінгтонівською подією 1859 року, коли сталося масштабне відключення зв’язку по всьому світу. Нові бурі можуть призвести до ще серйозніших наслідків, пише Daily Mail.

Джонатан Макдауелл із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики повідомляє, що потужні сонячні виверження продовжуватимуться до 2025 року, коли очікується пік сонячної активності, званий сонячним максимумом. У середині наступного року кількість сонячних плям, що викликають потужні спалахи, досягне свого апогею.

Макдауелл прогнозує, що найближчими роками на Землі можуть статися сильні геомагнітні бурі, спричинені викидами випромінювання та плазми з поверхні Сонця. Оскільки минулі сильні бурі були викликані виверженнями в сонячних плямах, більших, ніж ті, що призвели до події 1859, вчений припускає, що подібна подія може повторитися в найближчому майбутньому.

165 років тому сильна геомагнітна буря відключила телеграфний зв’язок та порушила роботу компасів на кораблях у всьому світі. Передбачається, що майбутні сонячні бурі можуть бути порівняні з цією подією або завдати ще більшої шкоди.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дослідники космічної погоди вважають, що до липня 2025 року на Сонці з’явиться понад 100 сонячних плям, тоді як за сонячного мінімуму п’ять років тому їх майже не було. Збільшення кількості плям призводить до більшої кількості спалахів і корональних викидів маси.

Чим сильніші сонячні виверження, тим більше вони негативно впливають на супутниковий зв’язок та енергосистеми на Землі. Макдауелл зазначає, що супутники вже відчувають цей вплив: щільність верхніх шарів атмосфери збільшується, що ускладнює переміщення супутників, може спричинити їх падіння або зміну траєкторії.

Навіть космічний телескоп Хаббл може завершити свою роботу раніше через зниження орбіти, спричинене сильними сонячними бурями. Випромінювання також негативно впливає на роботу приладів телескопа.

Макдауелл передбачає, що в найближчому майбутньому підвищена активність Сонця призведе до ще більшої кількості негативних наслідків для технологій на Землі та навколоземній орбіті.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Найсильніша магнітна буря за 165 років накриє Землю: наслідки будуть серйозними