facebook

Накриє весь світ: на Землю насуваються найсильніші урагани – прогноз вчених

На мешканців низки країн чекають стихійні лиха

Нещодавнє ослаблення впливу ЕльНіньо та можливий перехід до Ла-Нінья до кінця цього року створюють сприятливіші умови для формування штормів в Атлантиці. Вчені попереджають, що цей сезон може бути “незвичним” за кількістю та силою ураганів, повідомляє ВВС.

За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA), у період з червня по листопад в Атлантиці очікується до 14 ураганів першої категорії та вище. З них до семи можуть досягти третьої категорії та вище, що вдвічі перевищує звичайну кількість, оскільки зазвичай за сезон буває до трьох сильних ураганів.

Частково це пов’язано з рекордно високими температурами поверхні моря та змінами регіональних погодних умов. Хоча немає доказів, що зміна клімату збільшує кількість ураганів, вчені вже встановили, що вона посилює їхню інтенсивність і призводить до більшої кількості опадів.

За словами адміністратора NOAA Ріка Спінрада, цей ураганний сезон “обіцяє бути екстраординарним”. Вчені також прогнозують зниження інтенсивності ураганів у центральній частині Тихого океану, де домінує Ла-Нінья.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У середньому в Атлантичному басейні, що включає Атлантичний океан, Карибське море та Мексиканську затоку, щорічно формується до 14 ураганів, з яких 7 стають ураганами, а 3 – сильними. Тропічні шторми перетворюються на урагани, коли досягають швидкості вітру 119 км/год.

Прогнози NOAA показують, що цього року очікується від 17 до 25 тропічних штормів, з яких від 8 до 13 можуть бути ураганами, а від 4 до 7 — сильними. Найбільша кількість великих ураганів за сезон в Атлантиці спостерігалася у 2005 та 2020 роках – по 7 великих ураганів. Очікується, що поточний сезон може наблизитись до цих показників.

Визначити точні причини виникнення конкретних штормів дуже складно, але нинішній прогноз пояснюється двома чинниками. По-перше, у Тихому океані очікується перехід від тепліших умов Ель-Ніньо до прохолодніших Ла-Нінья, що може посилити шторми. По-друге, температура поверхні океану зараз значно вища за середній рівень у регіоні тропічної Атлантики, де розвиваються урагани.

Чим тепліше води океану, тим більше енергії вони надають для зростання штормів у міру їхнього руху на захід. За словами директора Національної метеорологічної служби США Кена Грема, поточні умови сприяють розвитку інтенсивного ураганного сезону.

Нещодавно проведене дослідження показало, що можливо знадобиться запровадження нової, шостої категорії ураганів. За словами провідного автора дослідження, старшого наукового співробітника Берклі Майкла Венера, потепління океанських вод та зміна клімату посилюють інтенсивність штормів, і людство має бути готовим до їх посилення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Накриє весь світ: на Землю насуваються найсильніші урагани – прогноз вчених