facebook

7 дивовижних спецій, які корисні для вашого здоров’я

Полюбляєте, коли страви мають яскраво виражений смак? Тоді не забувайте додавати до них спеції, які ще й корисні для здоров’я.

На сьогодні вибір приправ — величезний. І для того, щоб не загубитися в ньому та обрати найкраще, пропонуємо вам переглянути цей матеріал, у якому описано найбільш корисні для здоров’я прянощі.

Ви ж уже відмовилися від майонезу, кетчупу та інших підсилювачів смаку, чи не так? В такому випадку, щоб їжа не здавалася прісною, можна використовувати приправи. Та й узагалі, прянощі — це просто чудова річ. Вони корисні, надають їжі приємного смаку, кольору й запаху, — важливо лише не використати забагато.

Сьогодні ми розглянемо кілька приправ, які додадуть “свіжості” не лише вашій їжі, але й здоров’ю. Від профілактики захворювань серця до знеболювального ефекту й профілактики раку. І все це лише від дрібки порошку чи трави!

Перець чилі

Чим гостріший перець, то більше в ньому капсаїцину. Медичний ефект цієї речовини полягає в полегшенні болю та профілактиці захворювань серця та на рак. Найбільш гострий різновид чилі — scotch bonnet та хабанеро. Якщо сумніваєтеся, що здатні їх скуштувати, можете зупинитися й на халапеньо: його гострота значно менша.

Також капсаїцин має жироспалювальний ефект, про який не варто забувати, якщо маєте на меті скинути кілька зайвих кілограмів.

Кориця

Кориця має найприємніший запах із усіх прянощів. Практично жодні солодощі не обходяться без неї. Тому наступного разу, коли їстимете булочку з корицею, можете з впевненістю доводити, що робите це на користь власного здоров’я.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо ж серйозно, то, додаючи корицю до кави, вівсянки чи будь-яку іншу страву (на власний розсуд), ви не лише зробите її ароматнішою та приємнішою, але й допоможете своїм артеріям. Оскільки кориця позитивно впливає на здоров’я судин, нормалізує рівень цукру у крові, знижує рівень холестерину.

Куркума

Ця яскрава приправа із того ж сімейства, що й імбир. Обидві вони мають протизапальний ефект і можуть допомогти хворим на артрит. Також куркума сприятливо діє на травну систему, нормалізуючи її процеси.

Петрушка

Ми почали забувати, наскільки корисна ця рослина, враховуючи те, що більшість додають її до їжі лише як прикрасу. Однак петрушка допоможе вам у боротьбі з болем у нирках і закупореними артеріями.

Материнка звичайна (орегано)

Це італійська приправа, яку часто додають до піци й інших страв. Вона не лише додає приємного аромату, але й містить у собі велику кількість тімолу й кавакролу — речовин, що боряться з інфекціями.

Материнка також багата на антиоксиданти (має їх у чотири разии більше, ніж чорниця), а оскільки ця рослина зовсім невибаглива, можна її вирощувати навіть вдома.

Часник

Любите ви його чи ні, але часник — джерело різноманітних корисностей. Посудіть самі, він володіє антигрибковим, антибактеріальним й противірусним ефектами. Його можна додавати куди завгодно: до піци, салатів, соусів домашнього приготування. Ну і як же тут не згадати про традиційний український борщик із часничком?

Чебрець

Сильний і приємний запах чебреця чудово поєднує його з гарячою їжею, наприклад, супом чи стейком. Так само як і материнка, чебрець не дуже вибагливий і його можна вирощувати вдома увесь рік. Що ж до користі, то ця рослина володіє антисептичним та антибактеріальним ефектами.

Дослідження також свідчать, що він допомагає в боротьбі з деякими видами інфекцій, проти яких безсилі навіть антибіотики.

Сподіваюся, тепер бажання повертатися до звичних магазинних соусів у вас не виникне, адже приправи й приготовані з них домашні аналогії заправок не лише смачні, але й корисні для вашого здоров’я.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

7 дивовижних спецій, які корисні для вашого здоров’я