facebook

Людина як єдине ціле: фізичне і психічне здоров’я тісно пов’язані

Емоції пов’язані з роботою травного тракту, людина, яка «не переварює» навколишню дійсність, насилу терпить і їжу.

Китайська медицина розглядає людину як єдине ціле. Згідно з трактатами, емоції безпосередньо пов’язані зі здоров’ям. Наприклад, схильність до образ, плаксивість, вічна ворожнеча на порожньому місці пов’язані з роботою травного тракту.

Зв’язок «емоції – захворювання» двоспрямований. Це означає, що емоційний фон може прискорювати розвиток захворювання. Навпаки, сформоване захворювання може коректувати емоційний фон, роблячи людину більш уразливою і ображеною. Що первинно, емоції або тіло, з’ясувати складно, хоча деяким китайським лікарям вдається. Важливіше не докопатися до істини (образи через гастриту або гастрит через образ), а розмотати патологічний клубок і знайти шлях до одужання.

СимптомиНа рівні тіла проблеми з травним трактом проявляються: печією,метеоризмом, здуттям, болем у животі. На рівні емоцій – людина, не перетравлює світ, часто ображається без приводу, по неочевидним для оточуючих причин рве дружні контакти, перестає відповідати на повідомлення і дзвінки. Дівчата стають плаксивими, чоловіки – більш агресивними.

Людина в такому стані не може словами висловити незадоволення з приводу світу. Вона позбавляється важелів впливу на нього і не може змінити ситуацію на краще. Симптоми можуть проявлятися і разом (тіло + емоції), і окремо. Наприклад, спочатку людина зіткнулася з проблемами з травленням, а через якийсь час додався емоційний дискомфорт, або навпаки.

Лікування тілаЯкщо є проблеми з травним трактом, це, звичайно, привід звернутися до лікаря і пройти обстеження. Крім того, китайські лікарі рекомендують у таких випадках в першу чергу скорегувати раціон: відмовитися не тільки від фастфуду та іншої шкідливої їжі, але і від сирих продуктів.Чому?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Травний тракт виснажений, працює неправильно. Йому потрібні умови, в яких він зможе відпочити – попрацювати «на мінімальних обертах». Цьому сприяє добре проварена їжа, яку легко переварити: різні каші на воді, супи, бульйони. Якщо овочі, варені або з пароварки, якщо м’ясо, то після тривалої теплової обробки (виварене, томлене). Також під тимчасову заборону потрапляють молочні продукти. Вони гальмують обмінні процеси, а завдання в даному випадку протилежне – «розпалити вогонь травлення», прискорити метаболізм.

Психологічний факторУ разі емоційного «непереварювання» першочергове завдання – навчитися вербалізувати невдоволення. Відмовитися від загальних формулювань «все жахливо» і конкретизувати, що не влаштовує і як хотіли б це змінити.

В цьому випадку хороші результати може дати когнітивна психологія, в рамках якої ви будете обговорювати і намагатися найбільш чітко виразити відчуття. Поки шукаєте хорошого психолога, заведіть щоденник – письмову вербалізацію. З величезного розмаїття тренінгів виберіть ті, де вам треба буде активно виражати емоції. Підійдуть, наприклад, курси акторської майстерності. Діючи відразу в двох напрямках, піклуючись про тіло і працюючи з емоційним станом, ви будете одужувати максимально швидкими темпами!

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Людина як єдине ціле: фізичне і психічне здоров’я тісно пов’язані