facebook

Суди скасовують майже всі штрафи від ТЦК: військкоми в сказі

Подробиці

Українські суди скасували 88% штрафів, накладених територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), за порушення правил військового обліку, найчастіше через порушення процедури або недоведеність правопорушення. Розміри штрафів під час воєнного стану становлять від 17 000 до 25 500 грн, значно перевищуючи суми у мирний час. Про це повідомляють аналітики Опендатабот.

Це з’ясувалося за допомогою пошуковика судового реєстру Бабуся, який на початок серпня виявив щонайменше 34 справи щодо скасування штрафів від ТЦК з моменту введення нових норм щодо порушення правил військового обліку.

З цих справ 30 завершилися на користь позивачів, а штрафи були скасовані. Найбільше скасувань стосуються порушень, які відбулися до вступу в дію змін у законі.

Суди враховують, що закон не має зворотної дії, тобто не дозволяє карати за минулі правопорушення за новими правилами. Наприклад, у єдиній наразі справі, де штраф від ТЦК оскаржувала жінка-медик, суд скасував штраф, бо на момент отримання медичної освіти вона не зобов’язана була ставати на облік.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щонайменше 20% штрафів були оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів правопорушення. Наприклад, чоловік оскаржив штраф за неперебування на військовому обліку, довівши, що за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на облік. В іншому випадку, чоловік отримав штраф під час прибуття в ТЦК для уточнення даних, проте суд скасував його, оскільки представники ТЦК не довели правопорушення та пропустили строки.

Важливо зазначити, що йдеться лише про штрафи за порушення правил військового обліку згідно зі ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що були прийняті у травні 2024 року. За такі порушення штрафи становлять від 17 000 до 25 500 грн.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Суди скасовують майже всі штрафи від ТЦК: військкоми в сказі