facebook

Долар вдарив по нервам усім: банки та обмінки знову змінили курс валют

Ринок шатає!

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 9 серпня, мають наступні показники: курс долара США зараз дорівнює 40,9926 гривень за 1 долар. Курс євро наразі складає 44,809 гривень за 1 євро.

В обмінниках українських банків та спеціальних обмінних пунктах вартість валюти є значно вищою. Показники змінюються кожного дня і на сьогоднішній день вони є такими.

Безперечним позитивом для України можна назвати те, що саме зараз, у період світової фінансової турбулентності, ми отримали $3,9 млрд безповоротного гранту від США з перспективою отримання цього року загальної суми прямої бюджетної допомоги в межах $7,8 млрд.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це частково підстрахує гривню та бюджет у 2024 році. Дотримуються свого графіку надання допомоги й інші наші західні партнери. Це дозволяє Нацбанку та Мінфіну оперативно гасити пожежі на валютному ринку та закривати потреби бюджету у фінансуванні соціальних статей. Щодо фінансування зростаючих витрат на армію — ситуація є складнішою, оскільки більшість західних країн надають нам допомогу лише на соціальні, а не військові потреби.

У результаті уряд змушений буде й надалі покривати витрати на армію за рахунок податкових надходжень, розміщення ОВДП та військових облігацій, а також, можливо, і за рахунок запуску «друкарського верстата». Хоча використання емісії для вирішення бюджетних проблем посадовці намагаються всіляко уникати. Проти такого «покриття» бюджетних витрат і МВФ

Обсяг західної фінансової допомоги на військові потреби чітко обговорений і зараз йде за графіком, податкові надходження будуть збільшені за рахунок зростання акцизів, розширення бази оподаткування та військового збору. Не будемо наївними: депутати ухвалять скандальні зміни до Податкового кодексу після того, як відгуляють відпустку. А ось питання з обсягами продажу ОВДП залишається відкритим.

Нещодавня реструктуризація наших зовнішніх боргів (до кінця ще не оформлена) вже призвела до зниження і так невисокого рейтингу України «до вибіркового дефолту». Тому, ще й за умов потрясінь на зовнішніх ринках, Україні не варто особливо розраховувати на те, що зовнішні інвестори будуть готові активно вкладатися в українські ризикові папери.

У цій ситуації Мінфіну доведеться розраховувати лише на розміщення ОВДП усередині країни. Банки та НБУ вже достатньо «затарені» облігаціями: їхній загальний портфель станом на 07.08.2024 перевищив 1,404 трлн гривень.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Долар вдарив по нервам усім: банки та обмінки знову змінили курс валют