facebook

Мобілізація до 25 років: кого можуть взяти ТЦК і що скоро зміниться

У деяких випадках чоловіки до 25 років можуть бути мобілізовані відповідно до законів.

В Україні чоловіки до 25 років можуть бути мобілізовані, і це законно
В Україні чоловіків віком від 18 до 25 років можуть мобілізувати. Про випадки, коли це буде законно, пише РБК-Украна.

Молоді чоловіки в Україні потрапляють під категорію призовників, але в деяких випадках можуть потрапити до мобілізованих.

Як пояснюють в Одеському обласному ТЦК, мобілізація для українців до 25 років стає можливою на законних підставах, якщо чоловік уже проходив малу у мирний час. Те саме стосується чоловіків, які здобули військову вищу освіту та здобули військово-облікову спеціальність. Деякі чоловіки також отримали у військкоматі статус “обмежено придатний”. Це означає, що вони не можуть бути мобілізовані у мирний час, але стають придатними до мобілізації у воєнний час згідно з рішенням військової комісії. До того ж з квітня 2024 року цей статус було скасовано і нічого не означає. Тобто всі українці, які раніше мали цей статус, можуть бути мобілізовані в будь-який час. Також мобілізація стає можливою, якщо чоловік сам виявив бажання.

Усі перелічені категорії чоловіків може бути законно відправлено повторне проходження ВЛК. Після цього вони можуть отримати такі статуси, як “придатний до служби”, “придатний для служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових навчальних закладах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони”. Також можна отримати статус непридатного до військової служби за винятком військового обліку або тимчасово непридатного. Останнє означає, що чоловіка в даний момент не може бути відправлений на фронт, оскільки вимагає лікування, перебуває у відпустці або звільнений від виконання службових обов’язків. Також існує такий статус, як непридатний до військової служби з переглядом через 6-12 місяців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щодо законодавства, то Верховна Рада України працює над тим, щоб внести зміни до законів. За словами народного
депутата Олексія Гончаренка, його колеги хочуть заборонити мобілізацію чоловіків віком 18-25 років. Комітет із національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ підтримав ці ініціативи.

Але, як уточнює народний депутат Федір Вениславський, у законопроекті йдеться про те, що чоловіків до 25 років, які раніше були визнані “обмежено придатними” і мають військово-облікову спеціальність, не можуть бути мобілізовані. Це правило не стосується військовозобов’язаних, які пройшли строкову військову службу та набули статусу військовозобов’язаних.

За його словами, громадяни до 25-річного віку, які отримали офіцерське звання після закінчення військових кафедр у вищих навчальних закладах, можуть бути мобілізовані, оскільки свідомо обрали шлях офіцера.

Він також додав, що члени Комітету схвалили можливість звільнення з військової служби військовослужбовців, визнаних “обмежено придатними”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація до 25 років: кого можуть взяти ТЦК і що скоро зміниться