facebook

У ТЦК не беруть заяви на відстрочку: важлива інструкція, що робити

Мобілізація передбачає наявність відстрочки для деяких категорій громадян. Але буває так, що у ТЦК не приймають документи, які доводять законне право на відстрочку від служби

Питання відстрочення від мобілізації в Україні набуло особливої ​​актуальності в умовах військового стану. Законодавство передбачає низку підстав для отримання відстрочки, проте на практиці виникають ситуації, коли військовозобов’язаним відмовляють у її наданні.

Докладніше про те, що робити, якщо у ТЦК ігнорують документи на відстрочку, інформує РБК-Україна.

Основним нормативним документом, який регулює порядок проведення мобілізації та надання відстрочки, є Постанова Кабінету Міністрів України №560 від 16 травня 2024 року. Саме в цьому документі детально прописано підстави для відстрочення, порядок розгляду заяв та склад спеціальної комісії.

Спеціальна комісія: склад та функції

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для розгляду заяв про надання відстрочки при кожному районному (міському) ТЦК та СП створюється спеціальна комісія. До її складу входять представники різних відомств, включаючи:

Керівники ТЦК та СП (голова комісії);
представники органів освіти;
представники органів охорони здоров’я;
представники органів соціального захисту;
представники служби у справах дітей;
Представники центрів надання адміністративних послуг.
Комісія проводить ретельну перевірку всіх наданих документів та приймає обґрунтоване рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

Документи для отримання відстрочки

Для отримання відстрочки військовозобов’язаний має подати до ТЦК та СП такі документи:

Заява встановленої форми;
Паспорт чи інший документ, що засвідчує особу;
Військовий квиток;
Документи, що підтверджують підстави для відстрочення (наприклад, довідка про інвалідність, свідоцтво про народження дитини, диплом про вищу освіту тощо).
Порядок розгляду заяв

Процедуру розгляду заяв про надання відстрочки регламентовано законодавством. Комісія має розглянути заяву у встановлені терміни та прийняти вмотивоване рішення. У разі відмови у наданні відстрочки, військовозобов’язаний має право оскаржити це рішення до вищих інстанцій або в судовому порядку.

Що робити, якщо у прийнятті документів відмовляють?

Якщо ТЦК та СП відмовляється приймати документи на відстрочку, військовозобов’язаний має право на захист своїх прав. Юрист Данило Гончаренко зазначає, що така поведінка комісії є незаконною. Військовозобов’язаний може:

Повторно подати заяву: Незважаючи на відмову, військовозобов’язаний має право повторно подати заяву на відстрочку, додавши до неї всі необхідні документи.
Звернутися до адвоката: Кваліфікований юрист допоможе скласти грамотну заяву та представить інтереси військовозобов’язаного до ТЦК та СП.
Оскаржити рішення комісії у суді: Якщо комісія приймає незаконне рішення про відмову у наданні відстрочки, військовозобов’язаний має право оскаржити його у суді.
Процедура отримання відстрочки від мобілізації в Україні має свої особливості та складності. Однак, знання своїх прав та законодавства дозволяє військовозобов’язаним захистити свої інтереси та отримати законну відстрочку. У разі виникнення проблем рекомендується звернутися за допомогою до кваліфікованого юриста.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У ТЦК не беруть заяви на відстрочку: важлива інструкція, що робити