facebook

Таксисти, кур’єри, репетитори та навіть перукарі: за доходи українців серйозно візьмуться

В Україні обговорюють нові правила для онлайн-сервісів на кшталт Bolt, Uber, Uklon та Glovo, які можуть вплинути на роботу таксистів та кур’єрів. Зміни торкнуться інших фрилансерів, що торгують товарами та послугами на маркетплейсах, наприклад, OLX. Тобто це може стосуватися репетиторів, орендодавців чи навіть перукарів, що мають додатковий заробіток із таких платформ.

Уряд хоче, щоб ці платформи почали передавати до податкової інформації про доходи своїх користувачів, а також зобов’язати самих працівників сплачувати податки. Наразі є дві пропозиції, як це може працювати.

Перший варіант передбачає, що онлайн-сервіси будуть просто збирати дані про доходи своїх користувачів і передавати їх до податкової. Самі таксисти, кур’єри та інші фрілансери зможуть зареєструватися як самозайняті та сплачувати податок у розмірі 5% від своїх доходів.

 

Для цього не потрібно буде відкривати підприємницьку діяльність (ФОП) чи подавати складні звіти. Потрібно буде просто завести спеціальний рахунок у банку, і банк сам буде автоматично віднімати податок з грошей, що надходять.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Другий варіант більш суворий. І тут самі онлайн-сервіси стануть податковими агентами. Це означає, що вони не лише передаватимуть дані до податкової, а й одразу утримуватимуть податок з кожного платежу, який вони роблять своїм користувачам. Наприклад, якщо водій Uber отримав гроші за поїздку, сервіс автоматично віднімає податок та відправляє його до бюджету.

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев підтримує другий варіант, оскільки він більш контрольований і гарантує, що податки будуть сплачені. Однак остаточного рішення поки що немає, і дискусії продовжуються. У будь-якому разі зміни можуть серйозно вплинути на роботу тих, хто заробляє на життя через такі платформи.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Таксисти, кур’єри, репетитори та навіть перукарі: за доходи українців серйозно візьмуться