facebook

Як позбутися шкідливої звички: план дій

Не можете позбутись шкідливої звички? Засновник компанії Smart Talent Тревіс Бредбері радить розділити цей процес на 66 днів, та ні в якому разі не сприймати себе як ледачу чи слабку людину.

Ви коли-небудь намагались позбутись поганої звички і в результаті здавались? Не думайте, що ви —  занадто слабкодухі чи що ваша звичка стала невід’ємною для вас. Проблема полягає в тому, що ви занадто рано опустили руки.

Дослідники із Університетського коледжу Лондона з’ясували, скільки потрібно часу, щоб позбутись поганої звички. Згідно з їх твердженнями, вам потрібно 66 днів. Стільки ж само людина витрачає на формування нової звички. Але перш, ніж ви знайдете мотивацію терпіти стільки часу, маєте зрозуміти, як саме формуються шкідливі звички.

Існує ланцюг звичок. По-перше, щось спонукає вас до небажаної поведінки. Можливо, ви пережили стрес, тому вирішили відпочити, гортаючи протягом години стрічку в Фейсбуці, та заїдаючи почуття солодким. Спонукальна подія і є тим, що закладає вам звичку в голову.

Другий крок — це сама поведінка. Ваш мозок каже: “Звичайно, ви заслуговуєте на солодке”, і ви на це ведетесь. Третій важіль, а також вирішальний, — винагорода. Поведінка має винагородити вас в певному розумінні. Це не означає, що так правильно, просто це те, що любить ваш мозок.

Зависання в Фейсбуці на деякий час допоможе вам забути про неприємності чи проблеми, але всі ми добре знаємо, що зловживання солодким теж має наслідки. І такі винагороди збільшують ймовірність того, що ви повторюватимете свою поведінку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після того, як це повториться декілька раз, звичка переходить на автоматизований рівень, і ви більше не будете задумуватись про неї. Замість того, щоб свідомо зважити всі “за” та “проти”, ви автоматично візьмете в руки ноутбук та солоденьке, і відкриєте Фейсбук, навіть не замислюючись над тим, що знову пережили якийсь стрес.

Після того, як звичка стає автоматичною, позбутись її стає набагато важче. Тож якщо ви не виділите 66 днів для цього, ймовірно, ви ніколи її не позбудетесь.

66 днів можуть видатись довгим періодом, але існує кілька етапів, які ви змушені пройти.

Дні 1-10: зазирніть всередину

Перш за все, потрібно визначити, які події викликали ті чи інші погані звички. Інколи зробити це досить складно, так як звичка вкоренилась, і ви схиляєтесь до неї на підсвідомому рівні. Зазирнувши всередину та визначивши джерело звички, у вас з’явиться можливість розірвати ланцюг. Тож перших 10 днів намагання позбутись звички забезпечить правильне розуміння її джерела.

Дні 11-40: розкажіть усім

Відповідальність відіграє неабияке значення в процесі позбування шкідливої  звички. На цьому етапі ви створюєте мережу підзвітності — розповідаєте про звичку, якої намагаєтесь позбутись, і чим більше людей знають про це, тим ймовірніше, що вам не вдасться знехтувати своїми намірами.

Дозвольте іншим знати, що ви справді хочете їм щось донести. Але пам’ятайте, ви маєте їм нагадувати про своє бажання, тому що вони теж можуть забути.

Дні 41-66: тримайтесь подалі від того, що схиляє до поганої звички

Як тільки ви ступите на фінішну пряму, будьте готові до помилок, це стається з усіма. Підготуйтесь до загальних моменті, які можливі в таких ситуаціях. Якщо ви схильні до рецидиву в тій чи іншій ситуації, будьте розумними, та уникайте того, що може спровокувати повернення до поганої звички до того часу, поки не будете впевнені, що таки позбулись її.

День 67: заохочуйте себе

Звичайно, можна сказати, що відвикання від звички — само по собі винагорода. Але навіщо пропускати нагоду для святкування? Просто під час нього не потурайте звичці, від якої вже відмовились. А ще — це стане хорошим приводом позбутись ще однієї поганої звички.

Отож не думайте, що ви — слабкі чи ледачі, якщо діло доходить до поганих звичок та намагань позбутись їх. Є психологічні чинники, які роблять цей процес складним, але дотримуючись чіткого плану ви зможете впоратись з усім.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як позбутися шкідливої звички: план дій