Про необов’язковість перших страв з меню заговорили нутриціологи
Коли діти починають прийом їжі з супу або борщу у школі під час обіду, вони швидко насичуються картоплею. Таким чином, школярі, скоріш за все, не стануть їсти кашу або скуштують її дуже мало.
За словами членкині Асоціації нутриціологів України Ірини Гізбрехт, саме каша дасть більше енергії, якої вистачить надовго, адже це складні вуглеводи.
Вона вважає, що у шкільному меню краще залишити гарнір з мʼясом або рибою та салат.
Про це фахівчиня розповіла в інтервʼю OBOZ.UA, відповідаючи на питання, як би вона змінила меню у шкільних їдальнях.
Експертка запевняє, що міф про необхідність вживання рідкої їжі давно спростований. Натомість, складні вуглеводи, білок та жири з мʼяса або риби та клітковина з салату забезпечать дітей усіма необхідними поживними речовинами.
Вже давно спростовано, що рідке є обов’язковим у раціоні. Тому складні вуглеводи з каші, білок та жири з м’яса/риби + клітковина з салату забезпечать школяра всіма необхідними макро- та мікронутрієнтами, – додає Гізбрехт.
Як зазначається, учні часто відмовляються від шкільного харчування через те, що не хочуть їсти незвичні для них страви, як-от борщ зі сливами, салат з сирими кабачками та фенхелем або яблука зі сметаною. Таке меню пропонує український ресторатор Євген Клопотенко для школярів.
За словами Гізбрехт, процес травлення дитини адаптується під типовий для неї набір продуктів. Саме тому незвичний асортимент на тарілці може бути не просто несмачним, а ще й викликати розлад травлення.