facebook

В Україні запрацював новий порядок реєстрації абонентів передплаченого зв’язку

Можна отримати розширений перелік послуг, якщо ідентифікуєш себе.

З 13 грудня 2018 року в Україні запрацював новий порядок реєстрації абонентів передплаченого зв’язку. Він торкнеться переважної більшості мобільних користувачів, оскільки в нашій країні дуже модне саме препейд-обслуговування. Це значить – без пред’явлення паспорта і укладення договору в письмовій формі.

Відповідне рішення оприлюднила на своєму сайті Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Експерти спокійно сприйняли нововведення. Голови ради «Телекомпалати України» Тетяна Попова наголосила, що це давно очікуване рішення. Учасники ринку давно все узгодили з регулятором, тому ніхто не висловлював невдоволення.

За даними Держслужби статистики, на 1 жовтня 2018 року в Україні налічувалося 54,68 млн мобільних абонентів. Історично склалося, що останні 10-15 років наші співвітчизники обирали переважно передплачений вид стільникового зв’язку (prepaid). Тобто просто купували SIM-карту без укладення будь-яких контрактів. У сукупній абонентській базі «Київстару», Vodafone Україна і lifecell таких користувачів не менш 90%, як заявляли раніше самі компанії.

«За» і «проти»

Крім зручностей для самих абонентів – не потрібно відвідувати офіс оператора і пред’являти паспорт – препейд має і мінуси. Найочевидніший – таких користувачів складніше ідентифікувати. Тому для них недоступний весь перелік послуг, звичний для «контрактників».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Є й інші недоліки. НКРЗІ серед перших вказала на неможливість забезпечити препейд-абонентам належний рівень захисту від шахраїв.

Новий порядок передбачає можливість дистанційної ідентифікації. Для цього можна використовувати електронний цифровий підпис (ЕЦП), BankID, MobileID і інші сучасні інструменти. Обидва види заяв – паперова і віртуальна – будуть мати однакову юридичну силу.

Як бути людям

Щоб оператори встигли підготуватися, телеком-регулятор надав їм 9 місяців на підготовку. НКРЗІ затвердила новий порядок ще в лютому 2018 року.

«Київстар» рік тому почав випробовування MobileID. За допомогою цієї технології можна підтверджувати свою особистість безпосередньо з мобільного телефону. А також отримувати доступ до державних та комерційних електронних послуг.

До нововведення у подібних випадках треба було пред’являти паспорт і ідентифікаційний код. Щоб скористатися MobileID, необхідна SIM-картка зі спеціальним чіпом.

У дослідній експлуатації взяли участь деякі корпоративні клієнти «Київстару». Вони змогли випробувати е-послуги двох державних реєстрів – Держгеонадра і Онлайн будинку юстиції.

У «Київстар» запевнили, що процес аутентифікації займає три секунди. І він безпечний для користувача. Навіть, якщо телефон, в якому встановлена SIM-картка з MobileID загублений або вкрадений. Зловмисники не зможуть скористатися новою технологією без пін-коду, відомого тільки власнику.

У компанії Vodafone Україна повідомили, що тепер всі бажаючі зможуть зареєструватися на сайті registration.vodafone.ua. Після успішного проходження процедури клієнт отримає SMS з підтвердженням.

Реєстрація забезпечить додатковий захист від посягань банківських шахраїв. І для цього не потрібно переходити на контракт, підкреслили в прес-службі оператора.

Вартість SIM-картки з підтримкою MobileID становить 100 грн. Підключення електронного цифрового підпису на рік – 150 грн., абонплата – 15 грн./місяць.

У прес-службі lifecell також пояснили, як саме можна використовувати віддалену реєстрацію. Наприклад, абоненти зможуть повертати невикористані кошти з мобільних рахунків. Або отримувати роздруківку про надані послуги. А також зберігати свій номер при переході до іншого оператора – після того, як в Україні запрацює Mobile Number Portability. Ця послуга має запрацювати в Україні з травня 2019 року.

lifecell 15 листопада 2018 року запустив систему онлайн-ідентифікації своїх абонентів. Нова послуга стала доступна з допомогою технології BankID Приватбанку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні запрацював новий порядок реєстрації абонентів передплаченого зв’язку