facebook

8 нестандартних звичок людей, які відрізняються високими розумовими здібностями

Придивіться уважно до Ваших близьких та знайомих. А можливо Ви і самі маєте задатки генія?

Інтелект дуже складно виміряти, але наука пов’язує ці примхи та звички з більш високим рівнем здатності до навчання, вирішення проблем та творчості. А як ви себе поводите у подібних ситуаціях?

Безлад на робочому столі

Інтелект важко дати визначення, адже психологи вже багато років сперечаються стосовно цього. Деякі зних вважають, що інтелект – це здатність вчитися на досвіді, пристосовуватися до нових ситуацій, розуміти абстрактні поняття та керувати ними, а також використовувати знання для маніпуляції оточенням. Такі вміння, як сприйняття, навчання, пам’ять, міркування, та вміння вирішувати проблеми проявляє ці здібності у людині. Таким чином, певні звички людини можуть бути свідченням того, що у неї є ці навички. Наприклад, ви думаєте, що той, хто наділений високим інтелектом, буде організованим, і всі речі, які знаходяться у його робочому оточенні, будуть розміщені акуратно, але це не так.

У експерименті Університету Міннесоти люди, що опинилися в подібній не акуратній обстановці, видавали більше креативних ідей, ніж ті, що знаходились в чистому оточенні. Безлад на робочому місці, очевидно, надихає на відхилення від традицій, що допомогає втілити свіжі уявлення. Ідеальний порядок, навпаки, є зручним та асоціюється з почуттям безпеки, що не надихає на створення чогось дійсно вартого уваги. Креативність – це одна з рис, якою розумні люди просто одержимі, тому це може призвести до безладу. Вчені вважають, що це не безлад сприяє творчості, а творчість здатна створити цей безлад. Такі люди, як правило, витають у хмарах, зосереджуючись на проблемі чи задачі, тому чистота стає менш важливою, ніж зосередження на проблемі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ви засиджуєтесь допізна

У фільмах творчий геній завжди працює допізна при тусклому освітленні, і, можливо, цей стереотип спричинений цим фактом. У дослідженні Лондонської школи економіки та політології було встановлено, що люди, які мають тенденцію лягати спати пізніше, мають вищі показники IQ. Автори дослідження вважають, що причина цього лежить в нашій еволюції, оскільки ніч була більш небезпечним проміжком часу, тому нашим предкам, які це знали, доводилось бути особливо уважними, замість того, щоб спати, що і робило їх розумнішими за тих, хто спокійно спав уночі. Також не спати вночі стало новою ідеєю, що привабила людей, яким стало цікаво що з цього вийде.

Сьогодні наші різноманітні циркадні ритми все-таки можуть це відобразити. Можливо, деякі розумні люди лягають спати пізніше, тому що їх внутрішні годинники просто відрізняються від інших. Або, можливо, вони лягають пізніше, тому що вони, як правило, вони є інтровертами, а вночі спокійно і можна не відволікатись на те, щоб думати і вирішувати чиїсь проблеми. Але якщо ви сова, то пам’ятайте, що все-таки потрібно добре висипатись – людині необхідно від семи до дев’яти годин здорового сну.

Ви часто клянетесь

Зазвичай вважається, що клятви є відображенням поганої освіти та низького інтелекту – виходячи з теорії про те, що коли люди не можуть придумати правильний прикметник, вони вдаються до жаргону, включаючи клятви. Але дослідження відомого експерта, доктора філософії Тімоті Джея виявило, що люди, які могли придумувати більше слів для того, щоб сформулювати клятву, мали більший словниковий запас.

“Табу” або “слова клятви” безапеляційно та позитивно співвідносяться з загальною вербальною спритністю. Чим більше слів ви створювали в одній категорії, тим більше слів, які ви генерували в іншій категорії, в усній та вербальній формах. Лінгвістичні здібності є однією із рис людей з вищим рівнем інтелекту, тому це не дивно, що розумні люди знають більше клятвенних слів, навіть якщо вони не використовують їх постійно. Це частина вашого емоційного інтелекту, оскільки ви знаєте, як і коли використовувати ці слова.

Вам подобається холодний душ

Ви, можливо, чули про тенденцію прийому холодних душів або купання в холодній воді, щоб надати вашому тілу енергії та змусити його “прокинутись”. Незважаючи на те, що на цю тему ще немає тони наукової інформації, автори одного дослідження з Фінляндії, де зимове плавання є звичайною річчю, відзначають, що “адаптація до холодної води пов’язана зі значним зниженням напруженості та втоми, а також покращенням настрою і пам’яті”. Це те, що може підвищити функціональність мозку та його продуктивність.

Крім того, виходячи з зони комфорту і сміливість, щоб повернути ручку крану на холодну воду, може надихнути вас на весь наступний день, згідно з статтею Нью-Йорк Таймс. Тому, якщо ви приєднаєтесь до клубу любителів холодного душу, ваша звичка може надавати вашому мозку енергію щодня.

Вас дратує звук жування

Ви коли-небудь справді дратувались, коли обідали з тим, хто гучно жує? Або бажали, щоб людина поруч з вами в автобусі зупинилась і припинила жувати свою гумку? На це є наукова причина, і це може означати, що ви надзвичайно розумні. У дослідженні Північно-західного університету було встановлено, що люди, які відзначаються високим творчим пізнанням, не мають можливості відфільтрувати нерелевантну сенсорну інформацію – у них “протікає чутливість”.

Це означає, що ви все це сприймаєте, іноді навіть можете відчувати провину через таку свою особливість. Протікаючий сенсорний стрибок може допомогти людям інтегрувати ідеї, які у більшості людей є поза увагою, що веде до проявів творчості в реальному світі. Це можна пов’язати з тією самою причиною, що, як правило, розумні люди звикли засиджуватись допізна, оскільки їм подобається працювати без відволікання. Цікаво, що інші дослідження показали, що жувальна гумка покращує інтелектуальну ефективність.

Ви малюєте каракулі

Інша звичка розумних людей – це малювання каракуль, тому, якщо вам подобається така розвага, це може означати, що ви також наділені високим інтелектом. За твердженням науковців, це інструмент мислення, який може вплинути на обробку інформації та вирішення проблем. Це поняття підкріплено науковими дослідженнями, – дослідження у Британії показало, що люди змогли пригадати на 29 відсотків більше інформації, коли вони малювали різні каракулі.

Бездумний малюнок є корисним для пам’яті, а також дає мозку візуальний спосіб виразити поняття та емоції. Це не фактичний заклик до малювання, але в такий спосіб ми беремо перерву для роздумів, що має значення. Таким чином ваш розум працює підсвідомо у фоновому режимі, навіть якщо ви не відкрито зосереджуєтеся на проблемі.

Ви здатні до самокритики

Ми схильні думати, що розумні люди впевнені у собі – чому б ні, адже вони такі розумні? Але дослідження показують, що це може бути не так. У дослідженні Корнельського університету 1999 року вчені виявили, що некомпетентні люди не можуть визнати власну некомпетентність, що призвело до завищених самооцінок. Це стало відомо як ефект Даннінга-Крюгера.

Для того, щоб знати, наскільки ви обдаровані або не обдаровані ви використовуєте правила граматики, наприклад, ви повинні мати гарне знання цих правил, що є неможливим для некомпетентних. Вони не бачать недоліків у власному мисленні або відповідях, яких вони не можуть дати. Дослідження також виявило, що висококваліфіковані люди, як правило, недооцінюють свої здібності. Розумні можуть розпізнати, коли вони щось не знають – насправді вони знають, як багато знань ще існує. Саме тому, замість того, щоб бути впевненими в собі, вони прагнуть бути самокритичними.

Ви мрієте

Незважаючи на те, що вчені раніше вважали, що мандрівка розумом негативно впливає на продуктивність мозку, нові дослідження показують, що це не так. Дослідження Університету Каліфорнії виявило, що, коли перед людьми стояло важке завдання, учасники, які взяли перерву на простіші завдання, покращили здатність його виконати. Дослідники пояснюють, що надання мозку «інкубаційного періоду», дозволяючи йому мріяти під час бездумного завдання, сприяє вирішенню проблем і творчомі підходу до їх вирішення.

Як і малювання, мрія пов’язана з тим, що мозок працює над проблемою в фоновому режимі вашого розуму, навіть коли ви безпосередньо не думаєте про це. У науковому відкритті згадується про важливість відходу від проблеми, зміні обстановки і про те, як це може допомогти вашому розуму зіткнутися з різними способами перегляду проблеми і потенційно підвищити креативність, а як наслідок – швидке вирішення складної проблеми.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

8 нестандартних звичок людей, які відрізняються високими розумовими здібностями