facebook

Несподівано: ще одній категорії чоловіків заборонять виїжджати за межі України

Переважній більшості чоловіків виїжджати за український кордон заборонено. Проте, така група як особи з інвалідністю має виключення – вони не підлягають мобілізації, а тому можуть перетнути кордон.

Ні для кого не секрет, що поки що в Україні триває війна, виїзд за кордон для чоловіків 18-60 років заборонено. За 8 останніх місяців президент Володимир Зеленський вже розглянув кілька петицій з проханням скасувати обмеження і в серпні начебто поставив крапку в цьому питанні – повну свободу пересування буде відновлено після закінчення війни, але питання досі залишаються в українців. Зокрема про свободу пересування інвалідів.

І справді, переважній більшості чоловіків виїжджати за український кордон заборонено. Однак така група, як особи з інвалідністю, має виняток — вони не підлягають мобілізації, а тому можуть перетнути кордон. Однак іноді прикордонники можуть не дати свого дозволу на виїзд такої особи, і для цього є важливі причини.

Так, із повідомлення Державної прикордонної служби України відомо, що виїзд обмежений тим, чиї документи, що підтверджують інвалідність, було отримано за кордоном.

Лише документи, офіційно підтверджені чи видані в Україні, можуть надати право залишити країну. Йдеться про інвалідів І та ІІ групи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Особи з інвалідністю ІІІ групи можуть мобілізуватися на військову службу за власним бажанням. Якщо такі громадяни стають військовослужбовцями, вони не підлягають виїзду за кордон на загальних засадах виїзду чоловіків, які підлягають мобілізації”, – йдеться в офіційному повідомленні.

Усі необхідні документи мають бути зібрані для перетину кордону та бути у громадянина. Серед них:

довідка до акту огляду медико-соціальної експертної комісії – форма первинної облікової документації № 157-1/о;
посвідчення, що підтверджує інвалідність;
пенсійне посвідчення;

посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності;
довідка про отримання пільг особою з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики.

 

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Несподівано: ще одній категорії чоловіків заборонять виїжджати за межі України