facebook

Випадіння волосся на голові у чоловіків: гени чи спосіб життя?

Далеко не кожен випадок посиленого випадіння волосся є облисінням, особливо в молодому віці.

Найчастіше причина випадання волосся на голові у чоловіків очевидна: облисіння в силу віку притаманне 90% представникам сильної статі. Проте останнім часом алопеція, яку інакше називають облисіння, “молодшає”. Так, тепер перші симптоми випадіння волосся можуть проявлятися не в 40-50, а 25-30 років! Подібні естетичні дефекти підбивають у чоловіків самовпевненість, позбавляють їх певної частки природної краси і згубно впливають на нервову систему. А адже постійні стреси щодо втрати волосся тільки погіршують ситуацію. Тому не варто впадати у відчай: можливість зберегти пишну шевелюру є у кожного.

Алопеція і тимчасове випадіння волосся

Незважаючи на те, що алопеція так чи інакше стосується більшості чоловіків, далеко не кожен випадок посиленого випадіння волосся є облисінням, особливо в молодому віці. Існує безліч факторів, які можуть викликати подібний негативний ефект.

Найпоширеніші причини випадіння волосся у чоловіків:

  • нестача вітамінів і мінералів;
  • стреси;
  • шкідливі звички;
  • неякісне харчування;
  • медикаментозне лікування;
  • хіміотерапія та вплив випромінювання;
  • інфекційні захворювання.

У разі браку корисних речовин або незбалансованого харчування в організмі виникає дефіцит елементів, що беруть участь в зростанні волосся і зміцненні волосяних фолікул. Шкідливі звички порушують кровообіг, тому, як і стреси, негативно позначаються на стані волосся, провокуючи їх випадіння. Окремі медичні препарати, а також інфекційні захворювання можуть мати в якості побічного ефекту тимчасову алопецію.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо волосся випадає під впливом описаних факторів, значить варто тільки позбутися від причини, що негативно впливає на волосся, як зачіска відновиться в повному обсязі без будь-яких додаткових засобів.

2 типи облисіння у чоловіків

На жаль, тривале випадіння волосся, яке стає помітно візуально, зазвичай є симптомом облисіння не як побічного ефекту, а як самостійного захворювання. Ця хвороба називається алопецією і має два основних типи: андрогенетичний і осередковий.

Андрогенетичний тип має місце, якщо облисіння було спровоковане генетичними факторами. Винуватцем захворювання є побічний ефект розпаду тестостерону – дигідротестостерон. Саме під впливом цього гормону діяльність волосяних фолікулів пригнічується. В результаті цього волосся з часом перестає рости і стає пушком, після чого його довжина не перевищує 1 см.

Якщо дотримуватися класифікації Норвуда-Гамільтона, хвороба долає сім стадій. Спочатку залисини утворюються на скронях, потім з’являються в тім’яній зоні. На останній стадії осередки зливаються. Тобто, насамперед в зоні ризику знаходиться 1-а лінія росту волосся на маківці, а також лобно-тім’яна зона.

В реальності набагато простіше визначити андрогенетичну алопецію, якщо використовувати класифікацію за типом гнізда, підкови або їх поєднання. За типом підкови волосся лисіє також, як у класифікації Норвуда-Гамільтона. За типом гнізда облисіння відбувається в різних місцях до тих пір, поки не прийме підковоподібну форму. Складність в тому, що змішаний тип алопеції спостерігається найчастіше, коли обидва вищеописаних типи поєднуються.

Осередкова алопеція також поширена серед чоловіків. При ній випадіння волосся, причини й лікування у чоловіків виявляються несприятливими для визначення, оскільки волосся випадає по всьому тілу. При цьому на одній ділянці воно може випадати, а на іншій – відновлюватися і посилено рости.

Вирок або всього лише діагноз

Якщо чоловік спостерігає посилене випадіння волосся, йому варто негайно звернутися до трихолога. Адже чоловіче облисіння, на відміну від жіночого, має генетичне коріння, із-за чого лікувати його набагато складніше. Всього кілька років зволікання – і навіть пересадка волосся не зможе ефективно впоратися з проблемою на тривалий час.

Оскільки в процесі бездіяльності фолікули відмирають, тому потрібно забезпечувати всі умови для їх життєдіяльності: стежити за гігієною шкіри голови, регулярно робити масаж, користуватися спеціальними косметичними засобами в разі необхідності і вести здоровий спосіб життя, щоб імунітет був сильним.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Випадіння волосся на голові у чоловіків: гени чи спосіб життя?