facebook

Чи потрібні дитині кишенькові гроші?

Навчити дитину рахуватися з можливостями сім’ї – обов’язкова частина гарного виховання.

Батьки по-різному ставляться до кишенькових грошей у дітей. Деякі вважають, що це зло, і нічого хорошого дитині вони принести не зможуть. Хтось вважає, що видаючи дитині гроші, вони її балують. А інші батьки вважають, що видача грошей дитині – це прояв батьківської любові та турботи.

Є твердження, що гроші на кишенькові витрати у дитини – це батьківські пустощі. А як же зрозуміти слово «балувати»? Це означає задоволення всіх потреб дитини. Але кишенькові гроші обмежені в розмірах, тому всі потреби дитини задовольнити не зможуть. Призначені вони для рішення конкретних цілей.

Як би батьки не ставилися до кишенькових грошей у дитини, в будь-якому випадку доводиться оплачувати її витрати: плата за проїзд на транспорті до школи і назад, оплата шкільного харчування, екскурсії з класом, витрати на канцелярське приладдя.

В якому ж віці почати давати гроші дитині?

Психологи вважають, що видавати суму на кишенькові витрати краще при досягненні дитиною шкільного віку. Саме у віці 6-7 років діти починають усвідомлювати те, що гроші потрібно витрачати з користю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Скільки грошей давати і як часто?

Якщо у батьків високий дохід, не варто балувати дитину великими сумами, починайте з малих, а з віком дитини збільшуйте малими порціями кількість грошей, включаючи в них необхідні грошові витрати дитини. А дітям старшого віку можна розрахувати місячну суму витрат і видати відразу повну суму. Дитина почне розуміти, що таке бюджет і як правильно його планувати.

Як контролювати витрати дитини?

Жорстко контролювати дитячі витрати не можна, потрібно тактовно рекомендувати, що потрібно купити, а що небажано, або придбання чогось можна відкласти на деякий час. Дитина буде помилятися, терпіти фінансові невдачі – батьки не повинні лаяти, і слід пояснити, що вона зробила правильно, а що ні. Це буде хорошим уроком для дитини.

Якщо дівчинка-підліток раптом вирішить, що їй терміново потрібне нарощування нігтів гелем, вона повинна розуміти, що це варто обговорити з батьками, як і будь-яка інша зміна зовнішності. Адже це може виявитися неприйнятно в школі. Але в літні канікули – чому б і ні – нехай накопичить зі своїх кишенькових грошей на цю послугу і покрасується 3 місяці.

Від чого має залежати кількість кишенькових грошей дитини?

Тільки від фінансових можливостей родини. Не давайте грошей дитині більше, ніж ви можете собі дозволити. Це слід дохідливо пояснити дитині. Ні в якому разі на протест дитини про те, що дали мало грошей, не можна відповідати «Дякуй за те, що хоч це дали, іншим взагалі нічого не дають». Пам’ятайте, що старшокласнику потрібно значно більше грошей, ніж першокласнику.

Що не можна ставити в залежність від кишенькових витрат?

Ні в якому разі не можна хвалити і карати грошима. Адже в разі поганої оцінки батьки зможуть забрати гроші, і в знак протесту дитина буде бунтувати, а тут і недалеко до злодійства. Сума не повинна залежати від настрою батьків і від поведінки дитини.

Підіб’ємо підсумки

Видавати гроші дитині потрібно регулярно і вчасно, інакше ігнорування або відстрочка видачі грошей призведе до наплювацького ставлення до грошей і до їх марнотратства. Дитина має розуміти, з якою метою батьки дають її гроші і які сімейні витрати вона повинна покривати зі своїх кишенькових грошей. Дитина має бути присутньою при плануванні сімейного бюджету, звідси її буде зрозуміло, звідки береться саме її сума і в такій кількості. Позбавлення дитини її кишенькових грошей не повинно використовуватися як покарання. Не жалійте дитину і не компенсуйте втрати, якщо дитина втратила або швидко витратила видані її гроші. Ставтеся до фінансового виховання дитини серйозно!

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи потрібні дитині кишенькові гроші?