facebook

Генерал оцінив ідею команди Зеленського щодо деокупації Донбасу .

Аби вести подальші переговори про майбутнє Донбасу, треба зробити обмін всіх на всіх і зупинити ведення бойових дій, зазначив генерал.

Бойові дії на Донбасі можна зупинити протягом року, проте відновлення українського суверенітету на даних територіях затягнеться надовго. Таку думку висловив колишній заступник голови Генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, передає «Обозреватель». Він прокоментував заяву радника Володимира Зеленського з питань оборони Івана Апаршина про те, що Донбас можна повернути Україні протягом п’яти років.

“Повернення Донбасу можна трактувати як завершення війни. Це досить довгий шлях. Росія з Японією досі в стані юридичної війни, ще не вирішені територіальні претензії. Досить багато держав у світі, які перебувають в такому стані”, – зазначив генерал. За його словами, щоб вести подальші переговори про майбутнє Донбасу, треба зробити обмін всіх на всіх і зупинити ведення бойових дій. “У частині зупинки ведення бойових дій, я думаю, що це реальне завдання цього року, якщо займатися переговорами і просуватися. Але ми бачимо історію з паспортами РФ на Донбасі, яку Путін закрутив, економічний тиск, зупинку постачання нафти. Говорять одне, роблять друге, а думають зовсім інше, на жаль”, – заявив Романенко. Коментуючи ймовірність силового сценарію повернення Донбасу, генерал зазначив: “Розробити – не питання, і якщо підготуватися, можна за місяць дійти до кордону. Але при Путіні Росія не зупиниться. Вони почнуть контрдії з територіальними втратами і так далі. Питання не в тому, щоб тимчасово поставити прапор або за 10 км від лінії розмежування, або навіть на кордоні, а вирішити питання в принципі щодо відновлення суверенітету. А тут не зовсім просто”. Романенко не виключив появи на Донбасі миротворчої місії ООН. “Якщо переговори почнуться – далі можна задіяти місію ООН. Але якщо позитивно просуватися по переговорах, можна вирішити питання без місії ООН. Вони, якщо тільки домовляться, в цьому році будуть вивчати питання, проводити розвідку, оцінку ситуації. У кращому випадку через рік вони можуть з’явитися там”, – пояснив він.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Генерал оцінив ідею команди Зеленського щодо деокупації Донбасу .