facebook

Звичаї на Івана Купала: як «зарядитися здоров’ям» на весь рік

Крім плетіння вінків і стрибків через багаття, на свято Івана Купала здавна існувало і безліч інших звичаїв.

Так, вважалося, що ранкова роса в день Івана Купала, 7 липня, має цілющі властивості, розповів в ефірі ObozTV аспірант-етнолог Одеського національного університету ім. Мечникова, глава одеської громади рідновірів “Мокоша” Валентин Довгочуб.

“Дуже поширеним на території України був звичай на ранок Івана Купала ходити по росі, вмиватися росою, навіть “купатися” в купальській росі. Вважалося, що це може зарядити людину здоров’ям на весь наступний рік”, – поділився Довгочуб.

Крім того, це були сприятливі дні для збору трав – як лікувальних, так і “лиходійських”, тобто отруйних.

“Трави, як казали в народі, потрібно було збирати на самоті, до сходу сонця – або в день перед Купала, або безпосередньо на свято Купала. Мовчки промовляти про себе певні заговори, зрізати трави освяченим ножем. А повертаючись з ними додому – ні з ким не спілкуватися”, – розповів етнолог.

При цьому він зазначив, що спочатку Купала, цілком ймовірно, було святом літнього сонцестояння – літнього Сонцевороту – у слов’ян.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“А сьогодні річний сонцеворот, як ми знаємо, випадає на 22-23 червня. Тому якщо говорити про якісь заборони чи повір’я, які “працюють” або “не працюють” в цей день, то для початку потрібно для себе визначити, коли це може “працювати”: на літнє сонцестояння 22-23 червня чи на 6-7 липня”, – уточнив Довгочуб.

Раніше маг ведичної традиції Ігор Мехеда розповів OBOZREVATEL про язичницькі обряди на Івана Купала, які можна провести для позбавлення від проблем: як правильно “спалювати” негатив і хвороби, коли загадувати бажання і який заговор допоможе кар’єрному зростанню.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Звичаї на Івана Купала: як «зарядитися здоров’ям» на весь рік