facebook

За гречку – до в’язниці. Чим загрожує підкуп та агітація на виборах

Парламентські вибори вже 21 липня. Фактів ICTV нагадують, що буде за підкуп виборців, розповідають, чого очікувати на виборах до Верховної Ради та як порушують закон партії та мажоритарники.

Чим ближче до парламентських виборів 2019, тим активніше кандидати-мажоритарники та партії мотивують всій електорат за них голосувати.

Право голосу на виборах до Верховної Ради України мають всі громадяни України, яким виповнилося вісімнадцять років – таке положення зафіксоване в законі Про вибори народних депутатів.

Втім, поки одні активно користуються своїм демократичним правом, інші нехтують, для третіх вибори – це можливість збагатитись. Горезвісна гречка, готівка та різноманітні заохочення за голос – тема для України не нова.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель зазначає, що підкуп виборців – ефективна технологія, що активно застосовується на місцевих та мажоритарних виборах:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– У 2014 році ми не бачили жодного виборчого округу, де б не використовувались технології прямого і непрямого підкупу. На місцевих виборах 2015 року ця технологія взагалі була масовою. Переважна більшість кандидатів йшли до виборців з допомогою – фарбуванням, прибиранням, облаштуванням місць дозвілля та ін.

Факти ICTV нагадують, що у 2014 році  був прийнятий закон №1703, що посилює відповідальність за підкуп виборців.

Відтак, згідно з чинним законодавством, виборець, який прийняв пропозицію, обіцянку або неправомірну вигоду за свій голос може нести відповідальність – штраф від 1700 до 5400 грн, виправні роботи або обмеженням волі строком до двох років.

Серед тяжких злочинів:

незаконна вимога або вказівка службової особи з метою вплинути на рішення виборчої комісії (від 5 до 10 років);

підробка виборчих документів (від 3 до 7 років);

викрадення або приховування скриньки з бюлетенями або протоколів про підрахунки голосів (від 5 до 7 років).

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

За гречку – до в’язниці. Чим загрожує підкуп та агітація на виборах