facebook

“Це буде диктатура”: У новій Раді передумали знімати депутатську недоторканність?

У президентській партії “Слуга народу” вважають, що приблизно 15% мажоритарників вже сумніваються в необхідності зняття депутатської недоторканності.

Так, головний претендент на посаду голови фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що в партії немає одноосібної думки щодо зняття депутатської недоторканності. Про це він сказал в ефірі Радіо НВ.

“Ми не можемо переслідувати думки депутата, тому що це буде диктатура, а не демократія. Але якщо він здійснює кримінальне правопорушення, в тому числі корупцію, то ми повинні мати якісь важелі, щоб припинити такі справи”, – пояснив Арахамія.

За його словами, мажоритарники не бачать доцільності в законі про скасування недоторканості.
“Їх десь 15% серед мажоритарників. Серед списочників таких набагато менше. А мажоритарники кажуть: “Я ж мажоритарник, це мій округ, люди за мене проголосували. Чому я повинен бути підзвітний”, – заявив Арахамія.

При цьому він підкреслив, що рішення про скасування депутатського «імунітету» потрібно ухвалити якомога скоріше.

“Ми всім обіцяли зняття недоторканності та імпічмент президента. Я вважаю, що це треба зробити якнайшвидше”, – заявив він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Сам Арахамія виступає за те, щоб нардепів можна було притягувати до відповідальності за кримінальні порушення, але не за політичні висловлювання і рішення.

Нагадаємо, Конституційний суд України (КСУ) 7 червня 2018 року оприлюднив текст висновку про визнання конституційним законопроект №6773 про скасування депутатської недоторканності. Відповідне рішення було прийнято напередодні.

У ході перевірки законопроекту на відповідність вимогам статей 157 і 158 Конституції України КСУ встановив, що Верховна Рада VIII скликання протягом року відповідний законопроект не розглядала. І зміни в положення ч. 1 і 3 статті 80 Конституції України протягом строку своїх повноважень не вносила. Таким чином, він відповідає вимогам статті 158 Конституції України.

Крім того, на момент складання висновку в країні та окремих її регіонах не діяв військовий або надзвичайний стан, а запропоновані законопроектом зміни не являють загрози для територіальної цілісності і суверенітету України і не обмежують права і свободи людини, тому законопроект відповідає вимогам статті 157 КУ.

Однак, попри те, що законність була дотримана, і законопроект відповідав всім вимогам, до повного прийняття справа так і не дійшла, хоча з декількох депутатів недоторканність знімалася, правда, окремими рішеннями ВРУ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Це буде диктатура”: У новій Раді передумали знімати депутатську недоторканність?