facebook

Ті, хто називають себе християнами, Гелловін святкувати не можуть – Юстин Бойко

У ніч на 1 листопада католики відзначатимуть День Усіх Святих. Натомість у світі ця дата більше відома як Гелловін, який немає нічого спільного зі святими. З року в рік навколо цього дня розгортаються дискусії – це свято розваги чи окультивне поклоніння злим силам.
Що насправді приховує це свято, чи можуть його святкувати християни і яка альтернатива молодіжній вечірці, розповів ієромонах УГКЦ о. Юстин Бойко.

-Якщо Гелловін вважають святом, то що люди святкують? Яке значення цього дня?

Раніше я близько не чув про свято Гелловін. Як і про те, що святий Валентин став популярнішим за святого Миколая. Сьогодні будь-що можна розрекламувати й зробити популярним. Напочатку листопада у Римо-Католицькій Церкві відзначають ніщо інше, як День Усіх Святих і День спомину померлих. А Гелловін не є святом. Це є комерціалізований проєкт, який приносить прибуток ринку. Водночас люди заграють з потойбічним світом. Ми про нього знаємо небагато, але відомо головне: злі сили, бажають знищити людину на цій землі. А під час Гелловіну люди одягають маски у вигляді зла, і хочуть з ним примиритись.

-Як сьогодні Церква відгукується про цей день?

Новий Завіт вчить, що диявол губить людське життя. Навіть смерть увійшла у світ через заздрість диявола. Він є ворогом для нас. Такі окультивні й магічні практики суперечать Христові й навчанню Церкви.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

-Перед Гелловіном будинки та вітрини крамниць прикрашають традиційними атрибутами, гарбузами, проводять знижки. Що за цим стоїть?

З економічного погляду, це такий трюк, щоб привернути увагу покупців і заробити гроші. Гарбуз – безвинний овоч. Але є інші небезпечні символи, наприклад, коли приміряють образи нечисті та використовують подібні атрибути. З погляду виховання, це негативна тенденція. Вона не приносить нічого доброго у життя людини.

-Чому це стало так популярно в Україні?

Україна сприймає зарубіжні тенденції. Одна з причин – ми століттями були під владою інших держав. Українці живуть із комплексом меншовартості. У суспільстві сформувалась ментальність, за якою криється теза – чуже є кращим. Тому українці швидко переймають чуже, а рідне відкидають. І в цьому є велика трагедія.

Україна є частиною глобалізованого світу і сприймає ті тенденції, які існують в розвинених країнах. У час пандемії навіть Європа почала дбати сама за себе. Зараз всі країни зрозуміли, якщо не будуть розвивати власну ідентичність, то при важкій хвилині ніхто їх не врятує. Папа Франциск закликає, щоб всі ми були братами. Проте, щоб стати братами у великій світовій родині, слід знати, ким ми є, де ми живемо і що ми можемо внести в ту спільноту.

-У соцмережі TikTok поширюється новий тренд, де школярі візуалізують пентаграму та промовляють магічні формули. Чому це набирає популярності і як батьки мають реагувати?

Дитяча сутність незмінна: школярі не хочуть докладати зусиль, а лише думають чимшвмдше втілити бажання. ТікТок популярний саме серед підлітків, тому ті швидко підхопили тренд. Гадаю, той, хто стоїть за цією грою, експериментує на дитячій свідомості. Школярі малюють пентаграму, промовляючи магічні формули, що несуть сатаністичний зміст. Вони не розуміють, що бавляться з тим, що несе трагічні наслідки.

Ми вже були свідками гри «синій кит». Як тільки вона набирала популярність, чимало людей не вірили у небезпеку гри. І почали хапатись за голову лиш тоді, коли трапились перші смерті дітей. То як тільки надійшли сповіщення від занепокоєних батьків щодо гри у пентаграму, я одразу вдарив на сполох у фейсбуці. Раджу батькам звернути увагу на своїх дітей, адже ті довіряють тенденціям. Дитина не здатна розрізняти зло і добро.

-Ворожіння й спіритичні сеанси – вигадка чи таки дійсно людина може викликати духів, та більше, наразити себе на небезпеку?

У нашому монастирі мали реальний випадок з дівчиною, якою заволодів злий дух. Все розпочалось з того, що вона ворожила на Андрія. Вже зранку наступного дня дівчина була сама не своя. Батьки звернулись до психіатра, а він скоординував до священника-екзорциста, бо медицина була безсильна. Отець Василь Вороновський, який виганяв з дівчини злого духа, сам у результаті постраждав, втративши дар мови. Жарти із злим духом небезпечні. Очевидно, це таки несе загрозу, але не всі це розуміють. Дехто мусить пережити трагічний досвід, щоб переконатись у небезпеці таких жартів.

-Бачимо, як діти вдаються до ігор зі злом. Чи доцільна така відсутність страху?

Вони стали невразливими до зла, що робить їх черствими до любові. Той, хто нічого не боїться, той не може любити. Зла треба боятись, бо воно підступає у вигляді добра. Єва теж не боялась диявола. А прозріла лише після того, як вчинила зло. Маємо випадки на Львівщині, як підліток, бажаючи популярності, знімав на камеру, як убиває сім’ю. Гра зі злом провадить до людських жертв.

-Сьогодні молодь влаштовує маскарадні вечірки з нагоди Гелловіну. Чи припустимий такий розважальний стиль святкування цього свята?

Проживши 15 років на Заході, я бачив, як проходять карнавали в Іспанії, в Португалії та в Італії. Там це набуває іншого сенсу, бо це їхня культура. В українській культурі немає цього свята. Ми повинні плекати свої традиції українських вечірок. Раджу студентам дізнатись, як проводили вечірки свого часу молодь у давнину і спробувати це осучаснити та творити оригінальну модель української студентської вечірки, а не копіювати інших.

-Як християнам слід поводитись у цей день?

Вірянам слід ігнорувати будь-які згадки про цей день, навіть з метою розваг. Той, хто називає себе християнином, не повинен мати нічого спільного, що походить від світу зла. А забавлятись зі злими духами аж ніяк не можна. Раджу християнам прожити цей день, як і всі решта. В іншому випадку, відвідати могили покійних родичів й помолитись за їхні душі.

Перш за все, нам потрібно жити звичним християнським життям – змінювати світ до кращого, любити Бога, свій народ та Україну. І, звісно, ігнорувати ці тенденції. Зараз існує велика потреба у живих зустрічах, особливо у час пандемії. Християнська молодь має зробити трендом українські вечірки. По-перше, треба піти до бібліотеки і прочитати, як веселились у давнину. По-друге, довідатись, які сьогодні існують запити, щоб вечірка вдалась якісно й молодь розважилась у тверезому стані. Тепер на вечірках не виконують, а лише слухають музику. Якщо це надалі продовжиться, згодом зникне українська автентичність. Необхідно виконувати й писати нові українські пісні.

-Проте сьогодні ні похід в бібліотеку, ні українська вечірка вже не в тренді.

Сьогодні немодно й вірити у Бога. Більшість молоді визнає себе атеїстами, серед яких є ті, що ходять до церкви. Якщо у цьому суспільстві течія не провадить життя у доброму напрямку, то плисти треба проти неї.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Ті, хто називають себе християнами, Гелловін святкувати не можуть – Юстин Бойко