facebook

У США жорстко застерігли Зеленського через “Приватбанк”: компроміс з Коломойським

Компроміс між українською владою та олігархом Ігорем Коломойським може підірвати підтримку президента Володимира Зеленського на Заході.

Глава держави має обережно поводитись із Коломойським, про це екс-посол США в Україні Стівен Пайфер написав на своїй твіттер-сторінці.

Сам Ігор Коломойський вже заявив, у судовій суперечці щодо націоналізацію “Приватбанку” готовий піти на мирову угоду. Для цього, мовляв, є “вікно можливостей”. Однак від вимог компенсації за свої втрати бізнесмен не відмовляється.

За перші місяці на посаді Володимир Зеленський напрацював серйозний політичний капітал і в Україні, і серед друзів Києва на Заході, включно з МВФ. Він має обережно поводитись з Коломойським (наприклад, жодного “компромісу” щодо “Приватбанку”), щоб не розгубити значну частину цього політичного капіталу,- написав американський дипломат.

Тим часом ще одна компанія Коломойського пішла на мирову з НБУ. Компанія “Арлан”, яка належить бізнесмену, погодилась виплатити борги за кредитами рефінансування. Їх НБУ видав “Приватбанку” до націоналізації.

Водночас, політолог Володимир Фесенко наголосив: західні партнери, зокрема Міжнародний валютний фонд та європейські структури, не просто радили, а фактично вимагали вирішити проблему з “Приватбанком”.

Адже це була міна сповільненої дії, яка могла підірвати всю фінансову банківську систему.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мені здається, що конфлікт виник не через повернення грошей. Сумніваюсь, що повернуть. Інтерес Коломойського, він навіть десь про це сам сказав, – не платити по боргах,– зазначив експерт.

Фесенко припустив, що теперішня влада може спробувати домовитися щодо справи “Приватбанку”, аби зменшити негативні моменти та ризики. Однак проблема полягає в тому, що Коломойський не заспокоїться.

Він поки що не став, але стає, процес продовжується, головним болем для Зеленського. І чим далі, тим більше. Я вже чув, що у президента та його команди є певна втома від Коломойського, наголосив політолог.

Політичний експерт Тарас Семенюк же вважає: якщо Коломойський буде здобувати перемогу у справах щодо “Приватбанку”, це одразу негативно вплине на рейтинг Володимира Зеленського. Президент це прекрасно розуміє.

“Скоріше за все всі ці судові тяганини буде заморожені. Тема “Приватбанку” дуже токсична. Якщо будуть якісь поступки, МВФ виступатиме проти, на його стороні буде й міністр фінансів”, – переконаний Цабаль.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У США жорстко застерігли Зеленського через “Приватбанк”: компроміс з Коломойським