facebook

Психологічні прийоми реклами – що потрібно знати покупцеві

Настирлива і часто примітивна реклама переслідує сучасну людину всюди. Рекламні ролики вклинюються в серіали та передачі, «вискакують» на ютубі і інших популярних сайтах. Реклама рясніє на вулицях і в магазинах, спокушаючи покупців придбати щось красиве і новеньке. В основі рекламних трюків лежать тонкі прийоми, розроблені психологами і маркетологами. Завдяки тому, що людина багаторазово бачить або чує одну і ту ж рекламу, в її підсвідомості вкорінюється бажання щось купити чи зробити.

Іноді здається, що ту чи іншу рекламу складали дурні (настільки вона безглузда). Але насправді безглуздо виглядають ті, хто ведеться на неї. Мета її творців – викликати у людини сильні емоції, і байдуже які. Головне, щоб ця інформація запам’яталася. Протистояти такому впливу дуже важко, адже ми оточені рекламними пропозиціями всюди. Нас красиво і непомітно примушують купувати речі, які нам не потрібні або навіть шкідливі для нашого здоров’я. Але все-таки, вберегти себе від марних витрат можна, якщо знати основні прийоми рекламодавців.

1. Компенсація недоліків. Ідеальних людей не буває, кожна людина має свої недоліки і бажає перекрити їх успіхами, досягненнями, перевагою над іншими. Рекламодавці майстерно використовують цей факт. Розповідаючи про товар, вони підкреслюють: «Для справжніх чоловіків», «Для найкрасивіших», «Відчуй себе богинею».

2. Апелювання до прогресу. Представляючи покупцеві товар, рекламодавець переконує, що він має абсолютно нові властивості або дизайн. Людину може здолати банальна цікавість – що ж у тому товарі такого незвичайного? Крім цього, виробник спонукає покупця не відставати від прогресу, йти в ногу з часом. «Не будь старомодним!» — читається між рядків.

3. Дефіцит часу. Мета даного виверту – викликати у людини поспіх і нетерпіння. «Тільки сьогодні такі низькі ціни!», «Поспішайте, запас товару обмежений!» — закликають нас рекламодавці. У людей не залишається часу, щоб все проаналізувати, доводиться купувати необдумано.

4. Любов до халяви. Слово «подарунок» або «бонус» діють на психіку людини безвідмовно. Люди мимоволі звертають увагу на подібні пропозиції. Не можна пройти повз, якщо за якусь покупку пропонують ще один безкоштовний товар. Але, швидше за все, подарунок – це річ, вартість якої вже включена в основну ціну, або ж яку з певних причин не вдається продати, тому її потрібно просто «впарити» покупцеві.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

5. Перевага над конкурентами. Рекламодавці запевняють, що їхній товар найкращий, найнадійніший , найкорисніший. Таким чином, у покупця складається враження, що даний продукт лідирує по якості.

6. Думка експерта або знаменитості. Нерідко в рекламі задіяні авторитетні фахівці або зірки шоу-бізнесу. Людина подумає: «Якщо такі відомі і розумні люди хвалять цей товар, значить, його дійсно варто купити!»

7. Життя звичайних людей. Цей виверт – пряма протилежність попереднього, однак і він діє відмінно. У рекламних роликах зображують побут простих людей, щоб споживач зміг пізнати себе, свої потреби і проблеми.

8. «Не будь білою вороною!» У цьому випадку рекламодавець намагається викликати у покупця страх стати не таким, як всі, старомодним, вигнанцем… В рекламі підкреслюється, що даний товар уже придбали більшість людей, чому ж ти його ще не купив?

9. Турбота про здоров’я. Для кожної людини її життя і здоров’я – найбільші цінності. Мета цього прийому – викликати у людей почуття, ніби виробник піклується про їх здоров’я і якості життя.

10. Позитивні емоції. Коли в рекламі показують тепле родинне спілкування, щасливих людей і приємні моменти в їхньому житті, покупцеві самому хочеться придбати товар, який зробив їх такими радісними.

11. Негативні емоції. Часто буває і навпаки. Рекламодавець провокує в глядача роздратування або здивування, наприклад, коли показує відверто дурну рекламу. Це робиться для того, щоб людина добре запам’ятала інформацію в момент сильних емоцій, хай і негативних.

12. Сексуальний інстинкт. Багато рекламних продуктів мають інтимний підтекст. Чоловіки-споживачі піддаються впливу реклами, бачачи зображення сексуальних красунь у відвертих позах. Нерідко використовують і образи з сексуальним відтінком, наприклад, «спокушає новизна», «райська насолода».

13. Материнський інстинкт. Кожна мати намагається зробити все можливе, щоб її малюк був здоровим та щасливим. Маніпулятори користуються цим, переконуючи покупців: «Якщо дитині добре, то і мати щаслива!»

14. Апеляція до патріотизму. Цей виверт пробуджує в покупця гордість за свою країну, нагадує про його домівку, про батьківщину. Часто в рекламі можна почути: «Купуй наше!», «Підтримай вітчизняного виробника!», «Вирощено на рідній землі!»

15. Шок! Рекламодавець добивається сильного емоційного потрясіння, хоче приголомшити споживача. «Шок-ціна!» — голосно заявляють піарники. Навіть якщо чоловік не купив даний продукт тут і зараз, в його голові ще довго буде крутитися ця приваблива пропозиція.

Час від часу на прийоми реклами купуються абсолютно всі покупці. Але якщо знати прийоми рекламної маніпуляції, можна знизити ймовірність бути обдуремим. Часто буває, що розрекламований товар дійсно якісний і необхідний. Але аналізуючи рекламну інформацію, ми вчимося купувати потрібні речі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Психологічні прийоми реклами – що потрібно знати покупцеві