facebook

Названа головна причина пандемії коронавируса в Україні експерти розкрили правду про тести

Експрес-тести на коронавірус, які зараз сотнями тисяч завезли в Україну, обманюють. Вся справа в тому, що правильний результат може бути тільки на 10-й день хвороби.

Зокрема, таке пояснення дала український вірусолог, завідуюча відділом Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

Перед цим скандал уже вибухнув в Іспанії. Там заявляють, що замість 80% ці експрес-тести достовірні тільки на 30%.

Яка обстановка з тестами в Україні
В Україні вже є кілька випадків, коли ставили помилковий діагноз. Так у 58-річної пацієнтки з Житомирської області експрес-тест показав, що у неї є COVID-19, проте лабораторні дослідження цей діагноз не підтвердили.

“Справа в тому, що експрес-тести перевіряють антитіла в крові людини, а вони утворюються на 10-й день від початку хвороби. Тому я не зовсім розумію, як і цінність таких експрес-тестів”-сказала нам Алла Мироненко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це означає, що в разі, якщо у людини спостерігається інкубаційний період або тільки з’явилися перші симптоми, експрес-тест не зможе визначити правильний діагноз.

За словами Мироненко, на відміну від ПЛР-методу (лабораторне дослідження) чутливість експрес-тесту в 10 разів менше.

Експрес-тест і ПЛР-це різні методики. Якщо в першому випадку ми перевіряємо антитіла в крові, яких може бути ще дуже мало, то при ПЛР ми шукаємо фрагменти самого коронавируса, його генетичну інформацію – пояснює Мироненко.

Ніхто не дає 100% гарантії
Доцент кафедри вірусології КНУ ім. Шевченко Оксана Молчанец уточнила в розмові з кореспондентом антитіла на вірус в крові людини з’являються індивідуально на 5-8 день з початку хвороби.

“Тобто якщо ви проведете експрес-тест на четвертий день, то результату не буде. Коли тест дає позитивний результат, це означає, що людина вже хвора приблизно тиждень” – сказала вона.

Що стосується помилок, вчений вважає, що будь-яка тест-система не дає 100% гарантії.”Завжди ми маємо на увазі, що буде 20% недостовірності”-пояснила Молчанец.

Чому Україна не може відмовитися від експрес-тестів і перевіряти лабораторно
“Ці ПЛР-тести – дуже дороге задоволення. Вони в сотні разів дорожче експрес-тестів. До того ж наші лабораторії навіть в Києві не впораються з великою кількістю аналізів, просто немає такої можливості” – уточнила Молчанец. При цьому наголошується, в регіонах таких лабораторій і зовсім немає. Багато лікарів сходяться на тому, що експрес-тест – це всього лише додаткова діагностика, і її в будь-якому випадку потрібно підтверджувати лабораторно.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Названа головна причина пандемії коронавируса в Україні експерти розкрили правду про тести