facebook

Краса і куріння: чому потрібно терміново позбуватися залежності

Мода на куріння повільно, але впевнено сходить нанівець. І це велика удача, адже сигаретна залежність – спільник старості №1.

Бог тютюну втрачає своїх прихильників з різних причин. Дякувати селебрітіс: багато з них розлучилися з сигаретами і переключилися на інші, корисніші, залежності, наприклад від тренажерного залу: у чому небезпека для здоров’я
спортивних навантажень.

Далі – у тренді “Грінпіс” і захист природи, адже разом з тютюновим димом у повітря викидається близько трьох тисяч тонн формальдегіду і сорок тисяч тонн нікотину. Недбало плювати в колодязь, з якого п’єш, і це стає дедалі очевиднішим. Ну і потім, культ нікотину затьмарює мода на здоров’я і молодість, яка, на жаль, швидко покидає курців.

Терміни “обличчя курця” або “сигаретна шкіра”, медики запровадили десь в 90-х. Характерний колір обличчя і структура шкіри шанувальників сигарет – всього лише справа часу. “Кровоносними судинами до шкіри надходять харчування і кисень, – пояснює

Алергія на холод: чому з’являється і як з нею боротися
Тетяна Святенко, професорка, віцепрезидентка Української Асоціації лікарів-дерматовенерологів, – Коли легені наповнюються димом з усіма його продуктами горіння, дихання і живлення шкіри проходить досить важко. Монооксид вуглецю, чадний газ, або  сигаретний дим під час вдиху з’єднується з гемоглобіном і перетворюється на карбоксигемоглобін. Надлишок цієї речовини в крові провокує гіпоксію – кисневе голодування.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вдихаючи замість чистого повітря хімічний коктейль із тютюну з аміаком, бутаном, формальдегідом, піридином, синильною і карболовою кислотою і іншою гидотою, шкіра почувається дуже некомфортно. І поступово втрачає свою привабливість: лущиться, жовтіє, зсушується, пори на ній закупорюються, утворюються комедони. І чим більше сигарет викурюється за день, тим старше  відображення в дзеркалі”.

Причинно-наслідковий зв’язок очевидний. Вочевидь, кожна викурена цигарка нейтралізує в тілі близько 35 мг вітаміну С або аскорбінової кислоти, а вона не виробляється всередині організму і повинна надходити ззовні. Одне із завдань

Цілющі властивості олій із насіння: кмин, амарант, горіх, виноград, гарбуз, льон, розторопша та інші
вітаміну С – зміцнення позицій колагену, речовини, що відповідає за пружність шкіри. За його дефіциту колаген руйнується, обличчя ризикує раніше часу вкритися сіткою зморшок.

Нескладний підрахунок: у 100 грамах апельсину міститься приблизно 60 мг вітаміну С, так що, якщо людина викурює по 10 сигарет на день, п’ять апельсинів – її щоденний аскорбиновій мінімум. І це за умови, що вітамін засвоюється без проблем. І хто стільки подужає?

Звичка мружитися після затяжки, щоб дим не потрапляв в очі, незабаром розмальовує зону навколо очей сіткою гусячих лапок, а напруженість губ, що утримують сигарету, додає складок в зоні навколо рота. І це тільки вершина айсберга. Під водою багато ще чого, наприклад, той факт, що сонячні промені в поєднанні з сигаретним димом старять обличчя набагато сильніше, ніж кожен з перерахованих чинників окремо.

На жаль, від звички курити страждають не тільки естетика, краса. Культ нікотину притягує до курців одну з форм раку шкіри – плоскоклітинну карциному і хронічні запальні шкірні захворювання, наприклад, псоріаз. Більшість курців розуміють, що руйнують себе, але це їх не зупиняє.

Чому – причина щоразу різна. Іноді курінням замасковане прагнення управляти своїм часом: кожному з нас важливо відчуття ритмічності життя і передбачуваності майбутнього. Зв’язок тягнеться з раннього дитинства, коли день дитини структурували повторювані епізоди сну і годування, в перервах між якими вона почувалася комфортно і безпечно.

Ритмічна звичка перекурів створює у курця ілюзію контролю над своїм життям і часом, привносить відчуття безпеки, розслабляє, зосереджує на своїх внутрішніх відчуттях. Проте схожу заспокійливу ритмічність дають і інші більш корисні ритуали: регулярні перерви на чаювання або прогулянки.

Легкий спосіб кинути курити навряд чи існує, але зробити це важливо і потрібно. Якщо не самотужки, то з допомогою фахівця-нарколога, який зможе підібрати оптимальний варіант нікотинозамісної терапії. Час грає проти курців: чим вищий стаж куріння, тим складніше повернути гарний тон і колір обличчя.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Краса і куріння: чому потрібно терміново позбуватися залежності