facebook

Божевільна паніка, що буде з доларом в обмінниках: чого очікувати найближчими днями

До кінця поточного робочого тижня (29 січня – 2 лютого) українські банки та обмінники можуть помітно змінити курс готівкового долара. Причому, нерівномірно: знизити в купівлі та підвищити у продажу. Так, за прогнозом, вартість валюти в обмінниках перебуватиме в межах коридору купівлі та продажу від 37,4 до 38,7 грн. Увечері ж 29 січня там купують долар в середньому по 38,25 грн., а продають по 38,33 грн.

Про можливі зміни повідомив фінансовий аналітик Олексій Козирев. Він зазначив: у банках курс очікується на рівні від 37,3 до 38,8 грн. Сьогодні ж увечері вони виставили його на середньому рівні 37,8/38,3 грн (купівля/продаж).

Що відбуватиметься в обмінниках

При цьому аналітик зазначив: більшість обмінників продовжать працювати у форматі “з обороту” зі спредом (різниця між найкращими цінами заявок на продаж і купівлю в один і той же час) в межах 20-30 копійок. Водночас, наголошується, в районах з низькою конкуренцією між обмінниками частина точок розширюватиме спред до 1 гривні.

Крім того, не виключено, що “власники обмінників періодично намагатимуться зіграти “на підвищення”. Тобто, купити в даний час з метою продати в майбутньому за вищою ціною. Як пояснив аналітик, до цього їх можуть підштовхнути:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

зростання котирувань наприкінці минулого тижня;
“певний настрій ринку на потенційне продовження зростання міжбанку”.
Що зробив з курсом НБУ

Натомість Нацбанк визначив на 30 січня офіційний курс долара в 37,88 грн. Що на 10 коп. перевищує поточний.

Втім, цей курс все одно не дотягує одразу 34 коп. до історичного курсу, зафіксованого 10 січня Тоді він склав 38,22 грн.

Проте панікувати через дії Нацбанку не варто. Як пояснив раніше заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук, за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Ба більше, наголосив він, НБУ попереджав, що подібне може відбуватися.

“Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація поліпшується. Як це, було, наприклад, у жовтні та першій половині листопада”, – сказав Ніколайчук.

Що буде з курсом у лютому

Тим часом, у банківському секторі очікують, що у лютому готівковий курс долара в Україні перебуватиме в межах коридору купівлі та продажу від 37,5 до 39,5 грн. Увечері ж 27 січня банки купують долар в середньому по 37,9 грн, а продають по 38,35 грн. Таким чином, не виключається здешевлення валюти у купівлі, але здорожчання у продажу.

При цьому, розповів OBOZ.UA начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, залежно від поточних обставин, курси продажу на готівковому ринку будуть суттєво різними. Так:

у банках вони будуть вищими за курс купівлі до 0,6 грн;
“в обмінних пунктах ця різниця може іноді досягати 1 грн і більше”.
“Крім того, важливим для валютного ринку буде і те, що готівковий ринок підлаштовуватиметься під ситуацію на міжбанку, а різниця між безготівковим та готівковим курсами, найімовірніше, не перевищить 0,5-1 грн. При цьому курси купівлі на готівковому ринку конкуруватимуть між собою: наприклад, різниця між курсами купівлі у банках та обмінних пунктах буде досить незначною – на рівні 0,1-0,2 грн”, – зазначив Лєсовий.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Божевільна паніка, що буде з доларом в обмінниках: чого очікувати найближчими днями