facebook

Як українців пускатимуть на Великдень додому після обмежень на кордонах

Цьогоріч на Великодні свята прикордонники очікують повернення додому з усіх усюд близько 200 тисяч українців. А це значно підвищує ризики приїзду нових заражених коронавірусом, що може пришвидшити темпи його розповсюдження в Україні.

То, як готується Україна до масового повернення своїх громадян на Великдень в розпал пандемії, з’ясовувала BBC News Україна.

Недаремно влада очікує, що саме на Великдень припаде пік захворюваності в Україні. Тому обмеження на кордоні посилюють, а зусилля подвоюють, аби вчасно виявити хворих та ізолювати їх.

“Зараз небагато людей перетинають кордон, черг немає. Але на свята чекаємо напливу”, – кажуть прикордонники.

Прикордонна служба раніше прогнозувала, що ближчими тижнями на Великодні свята додому можуть приїхати 200 тисяч українців. А це значно підвищує ризики того, що вірус завезуть в Україну ще більшими темпами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для порівняння з 16 березня літаками, потягами, автобусами та пішки до України повернулося 160 тисяч людей. Деякі з них привезли коронавірус та встигли “роздати” його іншим.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не добирає слів, коли говорить про загрозу від тих, хто приїжджає з-за кордону.

“Понад 75% випадків зараження коронавірусом у Києві – це люди, які прилетіли літаками, 25% – вторинне зараження від них же уже в Києві”, – написав він у соцмережах.

У пресслужбі прикордонного відомства повідомили BBC News Україна, що вже минулими вихідними кількість тих, хто їде в Україну почала зростати. Якщо в попередні тижні щодоби в Україну поверталося 5-7 тисяч людей, то вже минулої доби – 9 тисяч. Не виключено, що ближче до свят цей показник зросте до 15-20 тисяч українців щодня.

З іншого боку, ці прогнози можуть і не справдитися, адже з вівторка, 7 квітня, набувають чинності нові обмеження через пандемію. А це може відлякати багатьох, хто планував раніше поїхати на свята в Україну.

Відтепер будуть працювати лише 19 пунктів пропуску, де можна перетнути державний кордон України власним автотранспортом. Жодного пункту пропуску, де можна потрапити в Україну пішки, немає.

При цьому в аеропорти можуть і далі прилітати евакуаційні та спецрейси, які повертатимуть тих, хто опинився заблокованим за кордоном.

Як готуються в пунктах пропуску?

У тих пунктах пропуску на кордоні, які залишаються працювати, вже посилюють наряди.

Прикордонник Сергій з пункту пропуску “Краківець”, що на кордоні з Польщею, розповів, що до них приїде підсилення з інших пунктів пропуску, які раніше уряд закрив через пандемію.

“Та я не думаю, що будуть дуже великі черги на Великдень, адже багато заробітчан вже повернулися в Україну. Тому ми з цим збільшенням справимося”, – каже він.

За його словами, після введення перших обмежень на кордоні 17 березня люди почали масово повертатися додому. Пік навантаження на українсько-польському кордоні припав на 27 березня – одразу після заяви Володимира Зеленського про плани повністю закрити кордони.

“Зараз пасажиропотік дуже впав. Але ми працюємо планово. Сьогодні прикордонники забезпечені всім необхідним – масками, рукавицями, респіраторами”, – розповідає прикордонник. На службі намагаються дотримуватися дистанції, роблять дезінфекцію. До того ж регулярно слідкують за станом свого здоров’я. Якщо у когось є симптоми – відправляють на обсервацію.

“Але хворих на коронавірус поки немає”, – каже Сергій.

За його словами, всі виходять на службу, бо розуміють, що це обов’язок. Вихідних прикордонникам намагаються давати більше – аби відпочили.

На питання, чи боїться заразитися, адже доводиться першими зустрічати і оформляти тисячі людей, серед яких є і хворі, відповідає: “Щоб сказати, що страшно – то ні, паніки теж немає. Ми просто йдемо і виконуємо свою роботу”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як українців пускатимуть на Великдень додому після обмежень на кордонах